Μια μέρα αφού η Γερουσία, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων, πέρασε ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται και επίσημα η Γενοκτονία των Αρμενίων, από τις ΗΠΑ έρχεται και μια νέα εξέλιξη.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την τελευταία αυτή απόφαση της Γερουσίας, όπως αναμεταδίδει το sputniknews.com.

Η πρώτη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν να κάνει λόγο για «πολιτικό σόου». Συγκεκριμένα μέσω ανάρτησης του στο twitter ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε: «Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ».

Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτελούσε για πολλά χρόνια θέμα το οποίο δίχαζε τους Αμερικανούς πολιτικούς ενώ την Πέμπτη, η Γερουσία πέρασε ψήφισμα ώστε να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε το νομοσχέδιο στα τέλη Οκτωβρίου ως απάντηση στην επίθεση της Τουρκίας κατά της κουρδικής πολιτοφυλακής στη βορειοανατολική Συρία.

Στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Αρμένιοι βρήκαν μια μειοψηφία όλο και περισσότερο διωκόμενη μέσα στην προβληματική Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το 1915, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύρια Αρμένιοι σκοτώθηκαν. Το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία έχει αναγνωριστεί από περισσότερες από 30 χώρες. Το θέμα προκαλεί παραδοσιακά έντονη αντίδραση από την Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να απορρίπτει τις κατηγορίες. Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές είχαν προηγουμένως μπλοκάρει το ψήφισμα πολλές φορές κατόπιν αιτήματος του Λευκού Οίκου, το οποίο επιδιώκει να αποτρέψει την περαιτέρω επιδείνωση των δεσμών με τον σύμμαχο του ΝΑΤΟ.