Η τουρκική απάντηση στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις

«Έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις για την εθνική μας ασφάλεια η επιβολή κυρώσεων»


ΚΟΣΜΟΣ
11:50
12/12/2019
Η τουρκική απάντηση στις ΗΠΑ για τις κυρώσεις
5
loading

Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε η απόφαση της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ να ψηφίσει τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για τη στρατιωτική επίθεση στη Συρία και την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S-400.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «έλλειψη σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις της σχετικά με την εθνική ασφάλεια».

Η ανακοίνωση της Άγκυρας

«Οι λόγοι για τους οποίους η Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας των ΗΠΑ ψήφισε νομοσχέδιο με στόχο την επιβολή κυρώσεων κατά της χώρας μας με το πρόσχημα της επιχείρησης Πηγή Ειρήνης και του συστήματος S-400 είναι προφανείς. Είναι η βαθιά δυσαρέσκεια που αισθάνονται κάποιοι κύκλοι μετά από το βαρύ πλήγμα που καταφέραμε στο έργο το οποίο σχεδιάστηκε σχολαστικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι πρωτοβουλίες που διεξάγονται σε αμφότερα τα σώματα του Κογκρέσου μέσω εσωτερικών πολιτικών εκτιμήσεων και υποστηριζόμενες από γνωστούς αντιτουρκικούς κύκλους, αποτελούν ακόμη μια εκδήλωση της έλλειψης σεβασμού προς τις κυρίαρχες αποφάσεις μας σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια. Οι πρωτοβουλίες αυτές δεν έχουν άλλο στόχο παρά να βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Είχαμε ήδη δώσει την απαραίτητη απάντηση σε παρόμοιο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων στις 29 Οκτωβρίου. Προσπάθειες να έρθει το νέο νομοσχέδιο στη Γερουσία δείχνει ότι οι εξηγήσεις μας πέφτουν στο κενό.

Καλούμε το Κογκρέσο των ΗΠΑ να υιοθετήσει μια εποικοδομητική προσέγγιση που θα προστατεύει τους κοινούς στόχους μας για την ανάπτυξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που επιβεβαιώθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο τις τελευταίες εβδομάδες και να ενεργήσουν με λογικό τρόπο».

Σημειώνεται πως η Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε το νομοσχέδιο του 2019 περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος.

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις. «Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S-400 είναι μη βιώσιμη», ανέφερε σε tweet του ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ - ΜΠΕ αρκετοί ήταν οι γερουσιαστές που διαφώνησαν έντονα και τάχθηκαν ενάντια στο νομοσχέδιο αυτό.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar ΙΝΔΙΑΝΟΣ Ν.Α. ΕΥΡΩΠΗΣ

  ήθελε να κατακτήσει τον κόσμο ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ άλλα με αμερικάνικα και ρωσικά όπλα

 2. avatar Έρχεται οι αναγνώριση ΑΟΖ με βάση το δίκαιο της θάλασσας

  Απο όλες τις χώρες τις Μεσογείου και την Τουρκία εκτός.

 3. avatar πελοπιδας

  Αλήθεια γιατί ανεχόμαστε τους Βουλγαρό[...] που λυμαίνονται την Ελλάδα [μάνα ρούχα ,και οι μισοί μέσα στους κάδους σκουπιδιών ] και δεν τους στέλνομαι πίσω στον Βουλγαρό[...] Πρωθ/γο τους σαν πρόσωπα ανεπιθύμητα λόγω κλοπών πορνείας και ότι άλλη παρανομία θέλετε .Μόνο κακό κάνουν .Στην Ελλάδα μόνο όσοι την αγαπούν οι άλλοι στο δ....ο.

 4. avatar jim

  Να ετοιμάζεστε για κομματάκια

 5. avatar Σκέτος

  ..τον πετεινό κεφάλα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει