Με τον πρωθυπουργό του εκπροσωπείται το Κατάρ στη σύνοδο κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC) που διεξάγεται σήμερα στο Ριάντ, το υψηλότερο επίπεδο εκπροσώπησης στην ετήσια σύνοδο μέσα σε δύο χρόνια, που ερμηνεύεται ως σήμα ότι πιθανώς οι πάγοι να λιώνουν.

Η συμμετοχή του πρωθυπουργού σεΐχη Αμπντάλα μπεν Νάσερ Αλ-Θάνι στη σύνοδο ακολουθεί την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επίλυση της διαμάχης ανάμεσα σε συμμάχους των ΗΠΑ που είδαν το Ριάντ και τους εταίρους του να επιβάλλουν πολιτικό και οικονομικό μποϊκοτάζ σε βάρος του Κατάρ από τον Ιούνιο του 2017, κατηγορώντας την Ντόχα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες και κατηγορεί με τη σειρά του τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο, που δεν είναι μέλος του CCG, ότι προσπαθούν να περιορίσουν την κυριαρχία του.

Το Κουβέιτ και οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, έχουν προσπαθήσει να μεσολαβήσουν για την επίλυση της διαμάχης, η οποία συγκλόνισε τη συμμαχία του GCC και υπονόμευσε τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον να διαμορφώσει ένα ενιαίο μέτωπο εναντίον του Ιράν, το οποίο ανταγωνίζεται τη Σαουδική Αραβία για την επιρροή στην περιοχή.

Υψηλόβαθμος περιφερειακός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως το Κουβέιτ εργαζόταν πρόσφατα «εξαιρετικά σκληρά για έναν συμβιβασμό… υποστηριζόμενο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Οι προσπάθειες να τερματιστεί η διαμάχη, περιλαμβανομένων συνομιλιών ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ και Σαουδάραβες αξιωματούχους τον Οκτώβριο, φαίνεται να εντάθηκαν μετά της επιθέσεις τον Σεπτέμβριο σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία που είχαν αρχικά αποτέλεσμα να πέσει στο μισό η παραγωγή και να αυξηθούν οι εντάσεις στην περιοχή.

Το Ριάντ και η Ουάσινγκτον επιρρίπτουν την ευθύνη στο Ιράν για την επίθεση καθώς και για πλήγματα που είχαν πραγματοποιηθεί νωρίτερα σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο. Η Τεχεράνη αρνείται κάθε ανάμιξη.

Δύο πηγές που πρόσκεινται στον τρόπο σκέψης της Σαουδικής Αραβίας δήλωσαν πως το Ριάντ μαλάκωσε τη στάση του σε έναν κατάλογο 13 αιτημάτων προκειμένου να αρθεί το εμπάργκο και τα οποία περιλαμβάνουν τη διακοπή των σχέσεων της Ντόχα με τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Al-Jazeera, το κλείσιμο μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης και τη μείωση των σχέσεων με το Ιράν, με το οποίο το Κατάρ μοιράζεται ένα τεράστιο κοίτασμα αερίου.

Δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την παρούσα κατάσταση των διαπραγματεύσεων και τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος μπορεί να αρνηθούν να υποχωρήσουν.

«Η ευθύνη ανήκει σε εκείνον που προκάλεσε την κρίση, να επανεξετάσει εσφαλμένες πολιτικές που οδήγησαν στην απομόνωσή του», έγραψε χθες, Δευτέρα, στο Twitter ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΑΕ Ανουάρ Γκάργκας.

Δυτικός διπλωμάτης δήλωσε πως η σύνοδος κορυφής μπορεί να είναι ένα βήμα προς τα εμπρός για την επίλυση της διαμάχης, αλλά δεν φαίνεται πιθανή προσώρας η λήξη της.

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τη Σαουδική Αραβία τον περασμένο Μάιο για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής με θέμα την περιφερειακή ασφάλεια έπειτα από επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια στον Κόλπο.