Μπορεί η Αλβανία να μην έχει και τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τη Σερβία, ωστόσο ο φονικός σεισμός σε περιοχή μεταξύ Τιράνων και Δυρραχίου έφερε τις δύο χώρες πιο κοντά.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον ομόλογό του της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα, καθώς και στον πρωθυπουργό, Έντι Ράμα, για τα θύματα από τον καταστροφικό σεισμό. Παράλληλα, πρόσφερε κάθε δυνατή βοήθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών.

«Παρακολουθούμε με θλίψη τις εικόνες της καταστροφής στο Δυρράχιο και σε άλλα μέρη της Αλβανίας. Επιτρέψτε μου να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε εσάς και τις οικογένειες των νεκρών, καθώς και να εκφράσω τη συμπάθειά μου προς όσους αναζητούν τους αγαπημένους τους. Είμαστε πρόθυμοι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας, να προσφέρουμε κάθε βοήθεια στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού», αναφέρει στην επιστολή του ο πρόεδρος της Σερβίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, RTS, μετέδωσε ότι ειδικευμένο συνεργείο του πυροσβεστικού σώματος έχει ήδη αναχωρήσει για την Αλβανία, προκειμένου να βοηθήσει στις έρευνες διάσωσης. Η σερβική πρεσβεία στα Τίρανα ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί μεταξύ των θυμάτων του σεισμού υπήκοοι της Σερβίας.

Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε την Αλβανία έγινε αισθητός σε πολλές περιοχές της Σερβίας, κυρίως στα νοτιοδυτικά της χώρας, αλλά και στο Βελιγράδι, σε πολυκατοικίες άνω των δέκα ορόφων.