«Τραύμα» και «ξένο σώμα» για τον μουσουλμανικό κόσμο, το οποίο πρέπει να «αφαιρεθεί» και να «καθαριστεί» αποκάλεσε το Ισραήλ ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, προκαλώντας την αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε πως ο Ροχανί αποκάλυψε ήδη «το πραγματικό του πρόσωπο».

«Το σιωνιστικό καθεστώς παραμένει μια πληγή στο σώμα του μουσουλμανικού κόσμου επί χρόνια και χρειάζεται να καθαριστεί», φέρεται να δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, μία ημέρα πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του, μιλώντας ενώπιον δημοσιογράφων στις ετήσιες εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, οι οποίες γίνονται υπέρ των Παλαιστινίων, όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

Νωρίτερα, ο απερχόμενος πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ, ο κύριος εχθρός της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, θα «ξεριζωθεί».

«Σας λέω, μάρτυς μου ο Θεός, ότι μια καταστροφική θύελλα θα ξεριζώσει τα θεμέλια του σιωνισμού», είπε ο Αχμαντινετζάντ μία ημέρα πριν από την ορκωμοσία του διαδόχου του, ο οποίος εξελέγη προς γενική έκπληξη στις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.

Το Ισραήλ «δεν έχει θέση στην περιφέρεια», πρόσθεσε ο απερχόμενος Ιρανός πρόεδρος μιλώντας στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην Τεχεράνη για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ.

Η Ισλαμική Δημοκρατία, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ, δεν αναγνωρίζει την ύπαρξη του Ισραήλ και οι Ιρανοί αξιωματούχοι συνηθίζουν να αναφέρονται στο εβραϊκό κράτος με την έκφραση «το παράνομο σιωνιστικό καθεστώς». Το Ιράν αυτοπροβάλλεται ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, όπως και η λιβανική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ και η Συρία.

Η άρνηση του Ολοκαυτώματος και η άρνηση του δικαιώματος της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ είναι θέσεις που επαναλαμβάνουν συχνά Ιρανοί ηγέτες, περιλαμβανομένου του ανώτατου πνευματικού ηγέτη της Ισλαμικής Δημοκρατίας Αλί Χαμενεΐ.

Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από τις σημερινές εκδηλώσεις και πορείες για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Θάνατος στο Ισραήλ» και «Θάνατος στην Αμερική».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αντιδρώντας στις δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είπε πως αυτές αποκαλύπτουν «το αληθινό πρόσωπό του», και μάλιστα «νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν».

«Το αληθινό πρόσωπο του Ροχανί αποκαλύφθηκε νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν. Αν και οι Ιρανοί σπεύδουν τώρα να αρνηθούν ότι ο Ροχανί έκανε τις δηλώσεις αυτές, θεωρώ πως πράγματι αυτό είναι το σχέδιο δράσης του ιρανικού καθεστώτος», είπε ο Νετανιάχου.