Στο φως της δημοσιότητας ήρθε ένας λόγος της βασίλισσας Ελισάβετ από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου, τον οποίο είχε ετοιμάσει το 1983 σε περίπτωση που ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος με τη Ρωσία.

Τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης περιείχαν ένα σχέδιο διαγγέλματος που θα μεταδιδόταν στον αέρα μετά την έκρηξη πυρηνικού πολέμου.

Στο συγκεκριμένο διάγγελμα η Ελισάβετ θα μιλούσε για την «τρέλα του πολέμου» και τη «θανατηφόρο δύναμη της διαστρεβλωμένης τεχνολογίας», ενώ παράλληλα θα καλούσε τους Βρετανούς να θυμηθούν πως πέρασαν μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους.

Λέγοντας πως η βασιλική οικογένεια έχει (θα είχε) και αυτή έναν γιο στον πόλεμο, η Ελισάβετ θα υπογράμμιζε ότι προσεύχεται συνεχώς για την ασφάλεια καθενός και καθεμιάς, καλώντας αυτή την συσπείρωση γύρω από την οικογένεια να γίνει «η ισχυρότερη άμυνά μας απέναντι στο άγνωστο».

Το βρετανικό σενάριο πολέμου προέβλεπε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα κατευθύνονται προς τους λόφους της Ουαλίας και της Δυτικής Βρετανίας, για να ξεφύγουν από βομβιστικές επιθέσεις του Λονδίνου- στις οποίες χιλιάδες θα είχαν ήδη πεθάνει.

Σημειώνεται ότι το πολεμικό βασιλικό διάγγελμα ετοιμάστηκε μετά από προειδοποιήσεις του τότε πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στη Μόσχα , ότι η «η πολεμοχαρής ρητορική του Γιούρι Αντρόποφ, γενικό γραμματέα του σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος, είχε γίνει “δυσάρεστη”».