Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η κίνηση του ιδιοκτήτη ενός κτιρίου στο Λονδίνο να επιτρέψει την τοποθέτηση μιας μεγάλης διαφήμισης στην πρόσοψη του κτιρίου, καλύπτοντάς το σχεδόν στην ολότητά του.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων μιας συνοικίας στο ανατολικό Λονδίνο μία τεράστια διαφήμιση του νέου iPhone 11 Pro προχώρησε λίγο παραπέρα το ζήτημα μιας ενδεχομένης καταπάτησης.

Όπως αναφέρει ο Independent οι κάτοικοι σε μία εργατική συνοικία του Ανατολικού Λονδίνου στερήθηκαν την επαφή με το φως του ήλιου καθώς το τεράστιο μπάνερ του νέου μοντέλου της apple κάλυπτε μεγάλη επιφάνεια του κτιρίου και κυρίως τα παράθυρα. Σε μία χώρα όπως η Αγγλία που έτσι και αλλιώς η εμφάνιση ηλιοφάνειας δεν είναι σύνηθες φαινόμενο.

Στο συγκεκριμένο κτίριο μεταξύ άλλων είχαν μεταφερθεί άστεγοι της περιφέρειας με απόφαση του τοπικού δημοτικού συμβουλίου.

Το ζήτημα έγινε γνωστό από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι οποίοι θέλησαν να αναδείξουν μία οπτική του θέματος. Το γεγονός ότι κολοσσοί χρησιμοποιούν κάποια συγκεκριμένα μέσα διαφήμισης «για να κρύψουν την αστική φτώχεια».

Ο Independent μίλησε με κάποιους ενοίκους του κτιρίου. Μία 42χρονη γυναίκα που μεταφέρθηκε εκεί με τον ανάπηρο σύζυγό της ανέφερε: Δεν βλέπουμε φως. Δεν βλέπουμε καν έξω από το παράθυρο. Όταν κλείνουμε το παράθυρο νιώθουμε σαν σε κελί. Ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μας είπε ότι “αφού παίρνουμε τα λεφτά μας μπορούν να κάνουν ότι θέλουν”».

Άλλος ένοικος ανέφερε ότι «δεν μας ρώτησαν τίποτα. Απλά ήρθαν την έβαλαν και μας έκρυψαν τα παράθυρα». Και συμπλήρωσε: «Όταν ον ιδιοκτήτης δεν σου επισκευάζει μία τρύπα από την οποία τρέχουν νερά στο ταβάνι είναι τραγικό. Όταν πουλάνε το φως που βλέπεις στην Apple τότε ξέρεις ότι ολόκληρο το σύστημα είναι εναντίον σου».

Σύμφωνα με τη Metro ωστόσο μετά από διαμαρτυρίες ακτιβιστών και ενοίκων ο ιδιοκτήτης του κτιρίου και ο διαφημιστής αντιμετωπίζουν δίωξη από τις αρχές. Χρήστες του Twitter ανέφεραν ότι η διαφήμιση από το βράδυ της Κυριακής 17/11 έχει κατέβει.