Για το Κάιρο αναχωρεί σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, όπου θα έχει συνομιλίες με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, με σκοπό να ζητήσει τη «γρήγορη επιστροφή της Αιγύπτου στη δημοκρατία».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του, ο Βεστερβέλε σκοπεύει να πιέσει τους συνομιλητές του ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία μετάβασης στη δημοκρατία, με τη συμμετοχή όλων των διαφορετικών πλευρών της αιγυπτιακής κοινωνίας.

Η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε συνεννόηση με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία βρισκόταν στο Κάιρο το τελευταίο τριήμερο. «Το πιο σημαντικό μήνυμα που θα προωθήσει ο γερμανός υπουργός είναι ότι θα πρέπει όλες οι πλευρές να δεσμευτούν ότι θα συνεργαστούν και θα αποκηρύξουν τη βία», πρόσθεσε ο εκπρόσωπός του.

Ο Βεστερβέλε αναμένεται αργά απόψε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου θα συναντηθεί αύριο με τον ομόλογό του Ναμπίλ Φάχμι, αλλά και με εκπροσώπους των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι. Στο πρόγραμμά του πάντως δεν προβλέπεται συνάντηση και με τον ίδιο τον Μόρσι.

Η Γερμανία έχει διευκρινίσει ότι η συνέχεια της παροχής οικονομικής βοήθειάς προς την Αίγυπτο θα εξαρτηθεί από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη χώρα αυτή.