Η δεύτερη αντιπρόεδρος της Γερουσίας της Βολιβίας, Ζανίν Ανιές, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση και πρόκειται να διαδεχτεί τον Έβο Μοράλες μετά την παραίτησή του, ανακοίνωσε απόψε την προκήρυξη προεδρικών εκλογών, ώστε «στις 22 Ιανουαρίου να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο».

«Θα προκηρύξουμε εκλογές με προσωπικότητες που έχουν τα προσόντα και θα οργανώσουν την εκλογική διαδικασία ώστε να αντικατοπτρίζει αυτό που θέλουν όλοι οι Βολιβιανοί», είπε η Ανιές κατά την άφιξή της στο Κοινοβούλιο.

Και πρόσθεσε: «Ο λαός θέλει να έχουμε έναν εκλεγμένο πρόεδρο μέχρι τις 22 Ιανουαρίου. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να το πετύχουμε».

Με βάση το Σύνταγμα, στην περίπτωση παραίτησης του προέδρου ή αδυναμίας του να ασκήσει τα καθήκοντά του, αναλαμβάνουν κατά σειρά ο αντιπρόεδρος, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος της Γερουσίας και ο πρόεδρος της Βουλής. Ωστόσο, όλοι τους παραιτήθηκαν από τα αξιώματά τους, με αποτέλεσμα η επόμενη στη σειρά να είναι η Ανιές.

Παρόλα αυτά, ο διορισμός της ως υπηρεσιακής προέδρου θα πρέπει να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.

Ο νικητής των εκλογών της 20ής Οκτωβρίου θα αναλάμβανε επισήμως τα καθήκοντά του στις 22 Ιανουαρίου.

Τραμπ: Μήνυμα στη Βενεζουέλα και στη Νικαράγουα

Σχεδόν την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωνε ότι η παραίτηση του Έβο Μοράλες από τον προεδρικό θώκο της Βολιβίας διαφυλάσσει τη δημοκρατία σε αυτήν τη χώρα και στέλνει ένα μήνυμα στα «παράνομα καθεστώτα» στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα.

«Αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τη δημοκρατία στο δυτικό ημισφαίριο», σημείωσε ο Τραμπ σε σχετική ανακοίνωση, με την οποία επισήμανε: «Οι ΗΠΑ χαιρετίζουν τον λαό της Βολιβίας που ζήτησε την ελευθερία και τις ένοπλες δυνάμεις της Βολιβίας που σεβάστηκαν τον όρκο τους να μην προστατεύουν μονάχα ένα πρόσωπο, αλλά το Σύνταγμα της Βολιβίας».

«Αυτά τα γεγονότα στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στα παράνομα καθεστώτα στη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα ότι η δημοκρατία και η βούληση των πολιτών θα θριαμβεύουν πάντα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Την ίδια ώρα, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η Ουάσιγκτον καλεί όλες τις πλευρές στη Βολιβία να «κάνουν ένα βήμα πίσω», να απέχουν από τη βία, να τηρήσουν το κράτος δικαίου. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι ΗΠΑ δεν θεωρούν ότι η παραίτηση Μοράλες είναι πραξικόπημα, τη θεωρούν ως έκφραση του λαού της, «που έχει κουραστεί από την αδιαφορία της κυβέρνησης προς τη βούλησή του».

Ο ίδιος αξιωματούχος προέτρεψε το Κοινοβούλιο της λατινοαμερικάνικης χώρας να συγκληθεί το συντομότερο για να κάνει δεκτή την παραίτηση Μοράλες και να ακολουθήσει τις επιταγές του συντάγματος για την πλήρωση του πολιτικού κενού. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν καμία προτίμηση μεταξύ των υποψηφίων, που πιθανόν ηγηθούν της Βολιβίας μετά την αποχώρηση Μοράλες».

Ωστόσο, όπως τόνισε, όποιος εμπλακεί προσπαθώντας να διαστρεβλώσει το αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών στη χώρα δεν θα πρέπει να του επιτραπεί να συμμετάσχει στον επόμενο γύρο της εκλογικής διαδικασίας.