Την επαναδιαπραγμάτευση των όρων δανεισμού της χώρας, αξίωσε σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση των Σοσιαλιστών στην Πορτογαλία, υψώνοντας ένα σημαντικό εμπόδιο στην επίτευξη μίας ευρείας διακομματικής σύμπνοιας, η οποία κατά τον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκου Σίλβα είναι απολύτως αναγκαία για την έξοδο της χώρας από τη πρόγραμμα οικονομικής στήριξής της από τον επόμενο χρόνο.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Πέντρου Πάσους Κουέλιου και ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου δηλώνουν πρόθυμοι να συζητήσουν μία σύγκλιση, όμως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως οι διαφορές τους όσον αφορά τα επώδυνα μέτρα λιτότητας που αποτελούν συνεπακόλουθο της δανειακής σύμβασης των 78 δισ. ευρώ με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ θα καταστήσουν δυσχερείς τις διαπραγματεύσεις.

«Θα πρέπει να εγκαταλείψουμε την πολιτική λιτότητας. Θα πρέπει να διαπραγματευθούμε εκ νέου τους όρους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός οφείλει να παραδεχθεί δημοσίως πως η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει», επεσήμανε ο Σεγκούρου.

«Να μας δοθεί περισσότερος χρόνος είναι αυτό για το οποίο πασχίζαμε πάντοτε. Περισσότερος χρόνος ώστε η στροφή μας στην προσαρμογή να μην είναι τόσο απότομη και να προσφέρουμε ανακούφιση για τις θυσίες που τα νοικοκυριά κι οι επιχειρήσεις εκλήθησαν να κάνουν», πρόσθεσε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν υπερκεράσει τους συντηρητικούς στην πρόθεση ψήφου.

Οι Σοσιαλιστές έχουν πιέσει τον Σίλβα να προκηρύξει άμεσα πρόωρες εκλογές, μολαταύτα ο πρόεδρος αρνείται υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε ολοταχώς τη χώρα σε δεύτερο πρόγραμμα δανεισμού.

«Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, δεν πιστεύω πως οι Σοσιαλιστές μπορεί να συμφωνήσουν με την κυβέρνηση εάν δεν υπάρξουν υποχωρήσεις εκ μέρους της, καθώς οι άλλοι δεν πρόκειται να στηρίξουν πολιτικές που απορρίπτουν. Θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις, ιδίως αφού οι Σοσιαλιστές προτιμούν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές αντί να υπάρξει συμφωνία», δήλωσε ο Φελίπε Γκαρσία, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων Informação de Mercados Financeiros του Πόρτο.