Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου του Πακιστάν Άσιφ Άλι Ζαρντάρι σκοτώθηκε σε επίθεση που φέρεται ότι έκανε ένας βομβιστής-καμικάζι όταν το θωρακισμένο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο αξιωματούχος σταμάτησε σε μια αγορά ώστε αυτός να αγοράσει μερικά φρούτα, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Στην επίθεση εναντίον του Μπιλάλ Σάιχ, του υπεύθυνου ασφαλείας του προέδρου του Πακιστάν που βρισκόταν πάντα δίπλα του στις δημόσιες εμφανίσεις του, βρήκε επίσης το θάνατο ένας αστυνομικός και άλλοι δύο άνθρωποι. Η επίθεση σημειώθηκε στο ανατολικό Καράτσι, σε μια πόλη που θεωρείται η οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

«Φαίνεται ότι ο δράστης της επίθεσης περπάτησε ως το αυτοκίνητο του Μπιλάλ Σάιχ και πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί έξω από το μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου στο οποίο βρισκόταν ο Σάιχ», είπε ο Ράτζα Ουμάρ Χάταμπ, ένας ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας. Περίπου 12 άνθρωποι ακόμη τραυματίστηκαν.

Το λευκό τζιπ του Σάιχ συνόδευε ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας όταν σημειώθηκε η επίθεση. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άγνωστος δράστης περπάτησε ως το πλάι του οχήματος και πυροδότησε τα εκρηκτικά που έφερε πάνω του όταν καθώς ο Σάιχ άνοιγε την πόρτα για να βγει από το όχημα.

Δεν υπήρξε ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση, που σημειώθηκε την παραμονή του μήνα του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους (που αρχίζει αύριο Πέμπτη στο Πακιστάν).

Το κύμα επιθέσεων τερματίζει μια περίοδο σχετικής ηρεμίας κατά την πρώτη μεταβίβαση της εξουσίας από μια εκλεγμένη κυβέρνηση σε μια άλλη εκλεγμένη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας, που έφερε τον Σαρίφ για τρίτη φορά στην εξουσία μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Ο Σάιχ, που είχε γλιτώσει από μια προηγούμενη απόπειρα κατά της ζωής του στο Καράτσι πριν από ένα χρόνο, άλλαζε συχνά δρομολόγια και δεν απέφευγε να κάνει καθημερινά τις ίδιες κινήσεις όταν εκινείτο στις πιο επικίνδυνες πόλεις του Πακιστάν. Όπως και ο Ζαρντάρι, ανήκε στο Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν, που ασκούσε την εξουσία πριν από τις εκλογές του Μαΐου. Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν είχαν στοχοθετήσει στο παρελθόν το κόμμα αυτό.

Τόσο ο πρόεδρος Ζαρντάρι όσο και ο πρωθυπουργός Σαρίφ εξέδωσαν ανακοινώσεις με την οποία καταδίκασαν έντονα την επίθεση, μετέδωσαν πακιστανικά ΜΜΕ.

Ήταν η πρώτη τέτοια επίθεση στο Καράτσι από τα μέσα του Ιουνίου, όταν εννιά άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μια επίθεση εναντίον ενός ανώτερου δικαστικού, ο οποίος επέζησε, στην Παλιά Πόλη. Την ευθύνη για την επίθεση εκείνη είχε αναλάβει το Κίνημα των Πακιστανών Ταλιμπάν.

(φωτογραφία αρχείου)