Κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών πέθαναν από δηλητηρίαση από μόλυβδο περισσότερα από 400 παιδιά στη βορειοδυτική Νιγηρία, δήλωσε ο υπεύθυνος της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», Ελ Σάφι Μουχάμαντ Άχμαντ.

Σύμφωνα με την οργάνωση εκτιμάται ότι ο αριθμός αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην πραγματικότητα είναι ακόμη πιο υψηλός καθώς πολλά περιστατικά δηλητηρίασης δεν έχουν αναφερθεί καθώς δε διαγνώσθηκαν ως τέτοιες από τις κοινότητες που έχουν πληγεί.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε επίσης ότι 500 παιδιά νοσηλεύονται στις τέσσερις κλινικές της οργάνωσης στη χώρα, σημειώνοντας ότι τα περισσότερα από τα θύματα είναι παιδιά κάτω των πέντε ετών.

«Η κρίση με τη μόλυνση και τις δηλητηριάσεις από μόλυβδο στην πολιτεία Ζαμφάρα απέχει δε φαίνεται να τελειώνει σύντομα», τόνισε η εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Οι μαζικές αυτές δηλητηριάσεις αποκαλύφθηκαν πριν από μερικούς μήνες, όταν χωρικοί που αναζητούσαν χρυσό σε ορυχείο έφεραν στα χωριά τους πέτρες για τις οποίες δε γνώριζαν ότι ήταν μολυσμένες με μόλυβδο.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ΟΗΕ μόνο το Σεπτέμβριο, περίπου 18.000 χωρικοί μπορεί να έχουν πληγεί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.