Η δημοφιλία της πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Άλενκα Μπράτουσεκ είναι σε άνοδο, αλλά το κόμμα του οποίου είναι επικεφαλής σε πτώση, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

Αν και η κυβέρνηση της Μπράτουσεκ έλαβε απόφαση να αυξήσει το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας και να μειώσει τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα από την 1η Ιουλίου και ανήγγειλε και άλλα μέτρα λιτότητας και περικοπές, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας τον τελευταίο μήνα έκανε άλμα δημοτικότητας στη λίστα των δημοφιλέστερων πολιτικών που δημοσιεύει κάθε μήνα η σλοβενική εφημερίδα.

Η Άλενκα Μπράτουσεκ από την ένατη θέση, στην οποία βρισκόταν τον Μάιο, τον Ιούνιο κατατάχθηκε στην τρίτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας το 3,03 (κλίμακα 1 έως 5). Προηγούνται ο πρόεδρος της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ (βαθμός 3,51) και ο Επίτροπος της ΕΕ, Γιάνεζ Ποτότσνικ (3,45%).

Η άνοδος της δημοτικότητας της πρωθυπουργού που καταγράφεται τον τελευταίο μήνα σύμφωνα με την εφημερίδα προκαλεί έκπληξη με δεδομένα τα αντιδημοφιλή μέτρα λιτότητας και λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης της χώρας, την οποία η κ. Μπράτουσεκ δεσμεύθηκε να αλλάξει.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ακόμη ότι αν διεξάγονταν τώρα βουλευτικές εκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων θα λάμβαναν το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SD) και το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) ενώ η «Θετική Σλοβενία» επικεφαλής της οποίας είναι η Άλενκα Μπράτουσεκ καταγράφει σημαντική πτώση τον τελευταίο μήνα.

Τους Σοσιαλδημοκράτες του Ίγκορ Λούκσιτς που συμμετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, αλλά είναι αντίθετοι σε ορισμένες κινήσεις της, όπως στην ιδιωτικοποίηση κρατικών εταιριών, θα ψήφιζε το 15,6% των ψηφοφόρων, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (15,9%).

Τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε, σύμφωνα με την έρευνα, το αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του πρώην πρωθυπουργού, Γιάνεζ Γιάνσα. Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η δημοσκόπηση διεξήχθη ακριβώς την περίοδο που ολοκληρωνόταν η δίκη του Γιάνεζ Γιάσνα για το σκάνδαλο διαφθοράς «Patria» για το οποίο καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση και παρ’ ότι ο πρώην πρωθυπουργός εδώ και καιρό δεν ήταν στη λίστα των πιο δημοφιλών πολιτικών. Το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα ψήφιζαν το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα ανήλθε τον Ιούνιο στο 15,1% από 12% τον Μάιο.

Η δίκη του Γιάνεζ Γιάνσα και η καταδίκη του σε δύο χρόνια φυλάκιση και καταβολή προστίμου 37.000 ευρώ επειδή μέσω μεσαζόντων την περίοδο που ήταν πρωθυπουργός αποδέχθηκε να λάβει παράνομη προμήθεια από την φινλανδική αμυντική βιομηχανία για τη συμφωνία αγοράς τεθωρακισμένων οχημάτων, προφανώς δεν επηρέασε την κοινή γνώμη για το ισχυρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης.