Σε συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης κατέληξαν τα δύο κόμματα που κέρδισαν τις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου στην Ισλανδία.

Η νέα κυβέρνηση θα διοργανώσει δημοψήφισμα για τη διαδικασία ένταξης ή μη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

«Δεν θα συνεχίσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν έχει τεθεί το ζήτημα αυτό σε δημοψήφισμα», αναφέρει το πρόγραμμα τις προγραμματικής σύγκλισης των δύο πολιτικών κομμάτων, του Κόμματος της Προόδου (κεντρώο) και το Κόμμα της Ανεξαρτησίας (δεξιό), τα οποία τάσσονται εναντίον της ισλανδικής εισδοχής στην ΕΕ.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες -που είχαν αρχίσει τον Ιούλιο του 2010 και ανεστάλησαν τον Ιανουάριο εν όψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στην Ισλανδία- δεν θα επαναληφθούν.

Τα κόμματα που θα σχηματίσουν τη νέα κυβέρνηση αφήνουν να εννοηθεί ότι θέλουν να αποτιμήσουν την πρόοδό τους και παράλληλα τις πρακτικές λεπτομέρειες οι οποίες θα πρέπει να διευθετηθούν για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις για το ζήτημα της εισδοχής των Ισλανδών έδειξαν ότι μια πλειοψηφία των Ισλανδών τάσσονται εναντίον της.

Η κυβέρνηση αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της αύριο, σχεδόν ένα μήνα μετά τις εκλογές της 27ης Απριλίου. Τα δύο κόμματα που συμφώνησαν στον σχηματισμό τους κατέλαβαν 19 έδρες έκαστο από τις 63 του κοινοβουλίου.

Εκτός της απεμπόλησης της υποψηφιότητας για την εισδοχή στην ΕΕ, το πρόγραμμα της κυβέρνησης περιλαμβάνει την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια που συνήψαν, μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με τους ξένους πιστωτές όσον αφορά τις απαιτήσεις τους έναντι των ισλανδικών τραπεζών.
Επίσης τα κόμματα του συνασπισμού υπόσχονται την μείωση πολλών φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα.