Η φαρμακοβιομηχανία στην Συρία, η οποία κάλυπτε πριν από την έναρξη της σύγκρουσης στην χώρα σχεδόν το 90% των τοπικών αναγκών σε φάρμακα, απειλείται με εξαφάνιση, εξαιτίας της έλλειψης ξένου συναλλάγματος, προειδοποιούν αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα Αλ Ουάταν.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η εφημερίδα αυτή, η οποία πρόσκειται στο συριακό καθεστώς, επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει σταματήσει να παρέχει στους βιομηχάνους συνάλλαγμα με προνομιακό επιτόκιο για την εισαγωγή πρώτων υλών.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι της συριακής λίρας στην μαύρη αγορά στην Συρία ανέρχεται σε 150 συριακές λίρες έναντι 50 που ήταν πριν από την έναρξη του κινήματος αμφισβήτησης στην χώρα τον Μάρτιο του 2011. Ωστόσο οι συριακές αρχές έχουν καθορίσει ως μια επίσημη τιμή του δολαρίου τις 99 συριακές λίρες.

Σε υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό της Συρίας Ουάελ αλ Χάλακι, το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα, το Επιστημονικό Συμβούλιο για την φαρμακοβιομηχανία επισημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα στην Συρία σταμάτησε πρόσφατα να παρέχει συνάλλαγμα με την επίσημη τιμή του.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε εδώ και περισσότερους από 26 μήνες, η φαρμακοβιομηχανία «κατάφερε να διατηρήσει τις τιμές της παρά την πολύ υψηλή αύξηση της τιμής των ξένων νομισμάτων», προσθέτει το Συμβούλιο.
Όμως «οι πρώτες ύλες εξαντλήθηκαν και για την συνέχιση της παραγωγής απαιτείται μια ανανέωση των αποθεμάτων με την (επίσημη) τιμή συναλλάγματος», υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος του συριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου Φάρες Σιχάμπι προειδοποίησε και αυτός για την διακοπή της λειτουργίας «της μεγάλης πλειονότητας των εργοστασίων φαρμάκων, τα οποία θα αναγκαστούν να σταματήσουν σχεδόν το 70% της παρασκευής τους αντιβιοτικών».

«Τα εργοστάσια τα οποία λειτουργούν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια χωρίς να έχουν κέρδη θα αναγκαστούν να σταματήσουν εντελώς τις δραστηριότητές τους», υπογράμμισε ο Σιχάμπι, τις δηλώσεις του οποίου επικαλείται η εφημερίδα.

«Η πλειονότητα των φαρμακευτικών εργοστασίων στο Χαλέπι (στη βόρεια Συρία) και στην Δαμασκό έχουν ήδη σταματήσει να παρασκευάζουν τα περισσότερα από τα φάρμακα που έφτιαχναν», πρόσθεσε.

Αν τα εργοστάσια αυτά εισάγουν τις πρώτες ύλες τους στην πραγματική τιμή του δολαρίου «θα κηρύξουν πτώχευση», τόνισε τέλος ο ίδιος, ο οποίος έκανε λόγο για μια «καταστροφή η οποία πρέπει να αποφευχθεί από την κυβέρνηση».
«Πρόκειται για την έναρξη μιας πραγματικής καταστροφής: εξαφάνιση των ντόπιων φαρμάκων και αρχή του λαθρεμπορίου φαρμάκων τουλάχιστον στην πενταπλάσια τιμή», κατέληξε.