Σε απροειδοποίητη απεργία προχώρησαν σήμερα οι εργάτες στην Lonmin –την τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής λευκόχρυσου στον κόσμο-, σταματώντας κάθε εξορυκτική δραστηριότητα.

Το γεγονός αυτό εγείρει ανησυχίες περί αναζωπύρωσης της βίας, που είχε πλήξει τον βιομηχανικό αυτό τομέα τον περασμένο χρόνο.

Με το ηλιοβασίλεμα, ένας από τους διοργανωτές της απεργίας κάλεσε τους εργαζομένους στο ορυχείο της Lonmin Μαρικάνα, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί σε τοπικό στάδιο, να επιστρέψουν σπίτια τους και να συνεχίσουν από αύριο τις κινητοποιήσεις.

Όπως δήλωσαν εργάτες στο Reuters, κανένας εργαζόμενος δεν πρόκειται να καλύψει τη νυκτερινή βάρδια.

Συνδικαλιστές ανακοίνωσαν πως και αύριο θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν όσους εργάτες παρουσιασθούν για δουλειά, χρησιμοποιώντας μια λέξη στη γλώσσα των Ζουλού που περιγράφει τους «αρουραίους».

Οι πόλεις Ρούστενμπεργκ και Μαρικάνα, που γειτνιάζουν με τα μεταλλεία λευκόχρυσου, στα οποία σημειώθηκαν βίαιες σκηνές κατά τις περσινές απεργίες στα ορυχεία της Lonmin, αποτελούν την εστία των απεργιακών κινητοποιήσεων, καθώς κορυφώνεται η ένταση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για τις επικείμενες περικοπές στις θέσεις εργασίας και τα ημερομίσθια.

Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος της Lonmin Σου Βέι και οι 13 στοές της εταιρείας έχουν παραμείνει ανενεργές.

Η εταιρεία κάλεσε τους εργάτες να επιστρέψουν στις εργασίες τους: «Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει ενδέχεται να προκληθούν περισσότερες μειώσεις θέσεων εργασίας στη Lonmin», τονίζεται σε υπόμνημα που μοιράσθηκε στους υπαλλήλους και στο οποίο τονίζεται πως οι απεργίες «θα επηρεάσουν σημαντικά τη βιωσιμότητα της Lonmin και θα θέσουν σε κίνδυνο την εργασία σας και την ευημερία των οικογενειών σας».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις συμπίπτουν με τη διεξαγωγή της ετήσιας «Εβδομάδας Λευκόχρυσου» στο Λονδίνο, κατά την οποία συγκεντρώνονται αναλυτές και στελέχη του κλάδου. Παρόμοιες κινητοποιήσεις είχαν πραγματοποιηθεί και τον Μάρτιο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στα ορυχεία εκπροσώπων του Τύπου, φέρνοντας σε δύσκολη θέση την επιχείρηση, η οποία με την ξενάγηση αυτή ήθελε να δείξει πόσο ανέκαμψε μετά τα περσινά προβλήματα.