Κατηγορίες κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ εξέφρασε η συριακή αντιπολίτευση, ότι επιδιώκει να εμπλέξει την Τουρκία σε εμφύλιο πόλεμο με τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα στην τουρκική πόλη Ρεϊχανλί, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

«Το καθεστώς προσπαθεί να παγιδεύσει τους Σύρους με βίαια επεισόδια, ακόμη κι έξω από τη χώρα», υποστήριξε ο επικεφαλής του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού Ζορζ Σάμπρα.

«Προσπαθεί επίσης να σύρει την Τουρκία στο φαύλο κύκλο της βίας που πνίγει τη Συρία, και να μπήξει μια σφήνα μεταξύ των σύρων προσφύγων και της Τουρκίας που τους φιλοξενεί», πρόσθεσε.

Οι βομβιστικές επιθέσεις προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον 48 ανθρώπων στην τουρκική συνοριακή πόλη Ρεϊχανλί, στη νοτιοανατολική επαρχία Χατάι, όπου έχουν καταφύγει πολλοί σύροι πρόσφυγες.

Η Τουρκία στηρίζει τους εξεγερμένους που αγωνίζονται για την ανατροπή του Άσαντ και έχει καλέσει επανειλημμένα το σύρο ηγέτη να παραιτηθεί για τον τερματισμό της σύγκρουσης, που διανύει πλέον το τρίτο έτος της.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του θα επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως προβοκάτσιες που αποσκοπούν στην εμπλοκή της χώρας του στη συριακή σύγκρουση, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

«Πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ευαίσθητοι και το πιο σημαντικό εξαιρετικά ήρεμοι απέναντι στις προκλήσεις που έχουν ως στόχο την εμπλοκή μας στο αιματηρό τέλμα στη Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν στη σύνοδο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Κωνσταντινούπολη χθες Κυριακή.

Τούρκοι αξιωματούχοι απέδωσαν της επιθέσεις στο Ρεϊχανλί σε μια τρομοκρατική ομάδα που φέρεται να συνδέεται με τις συριακές μυστικές υπηρεσίες.

Η Τουρκία έχει συλλάβει εννέα υπόπτους. Ο υπουργός Εσωτερικών Μουαμέρ Γκιουλέρ είπε ότι αυτοί που διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση και οι υποκινητές τους είναι τούρκοι υπήκοοι, αλλά οι επιθέσεις είχαν προγραμματιστεί στη Συρία.

Ο Γκιουλέρ δήλωσε ότι τα πλαστικά εκρηκτικά εισήλθαν λαθραία στην επαρχία Χατάι και με αυτά παγιδεύτηκαν τα οχήματα. Είπε επίσης ότι περίπου 450 επιχειρήσεις, 62 οχήματα, 11 κυβερνητικά κτίρια και 293 διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές από τις εκρήξεις.