Δεν προτίθεται να ξαναψηφίσει το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) -το κόμμα με το οποίο ο Νέλσον Μαντέλα αναδείχθηκε στην εξουσία ακριβώς πριν από 19 χρόνια- όπως αναφέρει σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Mail & Guardian, ο νοτιοαφρικανός αγγλικανός αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου.

«Ψήφιζα κάθε φορά επί σειρά ετών το ANC, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ πλέον να το ψηφίσω με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα πράγματα», έγραψε ο τιμημένος με βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ιερωμένος στο άρθρο γνώμης αυτό.

«Το ANC τα πήγε πολύ καλά στον αγώνα για να μας απελευθερώσει από την καταπίεση», ανέφερε ο Τούτου. «Αλλά η ενότητα που είχε σφυρηλατηθεί κατά την διάρκεια του αγώνα για την απελευθέρωση δεν διευκόλυνε την μετάβαση του σε ένα πολιτικό κόμμα», πρόσθεσε ο γνωστός κληρικός, ο οποίος έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα μετά την επιτυχή νοσηλεία του για την αντιμετώπιση μιας επίμονης μόλυνσης.

Το ANC είχε κερδίσει τις πρώτες εκλογές με την συμμετοχή κομμάτων που εκπροσωπούσαν όλες τις φυλές και ανέδειξε την 10η Μαΐου 1994 τον πρώτο μαύρο πρόεδρο στην Ιστορία της χώρας, τον Νέλσον Μαντέλα.

Επισήμως συνταξιούχος, ο αρχιεπίσκοπος Τούτου, 81 ετών, παραμένει πάντα μια ισχυρή φωνή κατά της αδικίας σε διεθνές επίπεδο και χαρακτηρίζεται συχνά η φωνή της συνείδησης της χώρας του. Ο ιερωμένος έχει επικρίνει επανειλημμένα το κυβερνών κόμμα τα τελευταία χρόνια για τη φτώχεια, τις ανισότητες, την διαφθορά και άλλα θέματα.

Εξάλλου ο Τούτου προειδοποίησε πως η χώρα θα πρέπει να προετοιμαστεί για τον θάνατο του Μαντέλα, ο οποίος όλο και πιο συχνά εισάγεται σε νοσοκομεία το τελευταίο διάστημα. «Είναι 94 ετών, πέρασε πολλά και σκληρές εποχές, κι ο Θεός υπήρξε πολύ φιλεύσπλαχνος μαζί μας επιτρέποντάς μας να τον έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά το τραύμα της απώλειάς του θα είναι πολύ βαρύ εάν δεν αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για αυτήν την εξέλιξη, που μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή», έγραψε. Εκτίμησε παράλληλα ότι για να τιμηθεί η κληρονομιά του, πρέπει να πραγματωθούν τα ιδεώδη του: «Η καλύτερη τιμή στο πρόσωπο του Μαντέλα θα ήταν μια αληθινή και λειτουργική δημοκρατία», έγραψε.