Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι άλλες χώρες θα πρέπει να αναλάβουν εν τέλει τον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Ρωσία, το Πακιστάν και το Ιράν.

Στις αρχές του έτους, ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το ΙΚ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατέλαβε και τα τελευταία προπύργια των τζιχαντιστών στη Συρία. Έκτοτε όμως εκφράζονταν ανησυχίες ότι η οργάνωση ανακτά εδάφη τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο παραδέχτηκε ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυροποιηθεί σε ορισμένες περιοχές των δύο χωρών.

Στο Αφγανιστάν, μια συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων θα μπορούσε να οδηγήσει ορισμένους σκληροπυρηνικούς Ταλιμπάν στην αγκάλη του Ισλαμικού Κράτους, όπως προειδοποιούν Αφγανοί αξιωματούχοι. Το τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης, το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν, έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 2014 και δρα κυρίως στο ανατολικό και το βόρειο Αφγανιστάν.

Ο Τραμπ είπε στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ότι αν η Ευρώπη δεν δεχτεί να παραλάβει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους που κρατούνται αιχμάλωτοι, θα αναγκαστεί να τους απελευθερώσει στις χώρες από τις οποίες προήλθαν όπως στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Χιλιάδες άνθρωποι, άνδρες, γυναίκες και παιδιά από περισσότερες από 50 χώρες κρατούνται σε στρατόπεδα στη βορειοανατολική Συρία, σε περιοχές που ελέγχονται από της Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), τον σύμμαχο των ΗΠΑ. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται και τουλάχιστον 2.000 ξένοι μαχητές, πολλοί από χώρες της Δύσης.