Σε διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για το γεγονός ότι σταθμοί παρακολούθησης του επιπέδου της ραδιενέργειας στο ρωσικό έδαφος έχουν σταματήσει να μεταδίδουν στοιχεία, έπειτα από το μυστηριώδες στρατιωτικό δυστύχημα της 8ης Αυγούστου, προχώρησε το Κρεμλίνο.

Ο Οργανισμός για την Πλήρη Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO), με έδρα την Βιένη, ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο κοντινότεροι στην περιοχή της μυστηριώδους έκρηξης ρωσικοί σταθμοί παρακολούθησης βρέθηκαν offline λίγες ημέρες μετά, ενώ ακολούθησαν ακόμη δύο σταθμοί, δημιουργώντας υποψίες για την ανάμειξη της Ρωσίας σε αυτό.

Μάλιστα, η κρατική Πυρηνική Υπηρεσία της Ρωσίας, η Rosatom, παραδέχθηκε ότι πυρηνικοί τεχνικοί σκοτώθηκαν κατά την έκρηξη της 8ης Αυγούστου, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής κινητήρα πυραύλου στη Λευκή Θάλασσα στην Άπω Βόρεια Ρωσία.

Στο Κρεμλίνο και σε ερώτηση σχετικά με τις διαπιστώσεις του CTBTO, ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι είναι βέβαιος πως οι αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες για τους σταθμούς παρακολούθησης κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ενώ δεν διαθέτει πληροφόρηση για το αν και το πώς οι ρωσικοί σταθμοί μεταδίδουν στοιχεία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε σε δήλωση που πραγματοποίησε χθες ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος αυξημένων επιπέδων ραδιενέργειας και ότι οι Αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποκλείσουν οποιονδήποτε κίνδυνο για την υγεία του πληθυσμού.

Αναφερόμενος στη δοκιμή αμερικανικού πυραύλου Cruise, ο Πεσκόφ είπε ότι δείχνει πως η Ουάσινγκτον είχε προετοιμαστεί πολύ καιρό πριν από την αποχώρηση από τη Συνθήκη των Πυρηνικών Όπλων Μέσου Βεληνεκούς και ότι οι κατηγορίες για την κατάρρευση της INF πρέπει να επιρριφθούν στην Ουάσινγκτον και όχι στη Μόσχα.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες ότι προχώρησε σε δοκιμή συμβατικού πυραύλου Cruise μέσου βεληνεκούς ο οποίος έπληξε τον στόχο του έπειτα από πτήση 500 χιλιομέτρων. Είναι η πρώτη τέτοια δοκιμή από την 2α Αυγούστου και την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την INF.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η δοκιμή, η οποία ήταν απαγορευμένη στο πλαίσιο της INF, δεν θα μπορούσε να έχει γίνει χωρίς προετοιμασίες οι οποίες θα είχαν χρειασθεί χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των λίγων εβδομάδων.