Να τηρήσει το μορατόριουμ στην εποικιστική δραστηριότητα για όσο θα διενεργούνται οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ζητεί από το Ισραήλ ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σε δηλώσεις του από το Παρίσι και το  ιδιωτικό ραδιόφωνο Europe 1.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, ο Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι επιθυμεί ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να παρατείνει κατά τρεις έως τέσσερις μήνες το πάγωμα της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική ‘Οχθη.

Η ανέγερση νέων κατοικιών άρχισε ξανά χθες σε εβραϊκούς οικισμούς, μετά την εκπνοή 10μηνου μορατόριουμ, το οποίο οι Ισραηλινοί αποφάσισαν να μην παρατείνουν.

Ωστόσο οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν ακόμη δώσει την απάντησή τους για το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, αναμένοντας τη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου στις 4 Οκτωβρίου.

«Δεν επιθυμούμε να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις. Ωστόσο αν η εποικιστική δραστηριότητα συνεχιστεί, θα υποχρεωθούμε να τις διακόψουμε», επανέλαβε σήμερα ο Παλαιστίνιος πρόεδρος. «Ο Νετανιάχου οφείλει να γνωρίζει ότι η ειρήνη είναι πιο σημαντική από την εποικιστική δραστηριότητα», πρόσθεσε.