Το πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, στο νότιο Ιράν, δεν υπέστη καμιά ζημιά από τον ισχυρό σεισμό ο οποίος έπληξε νωρίτερα σήμερα την περιοχή, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας όπου βρίσκεται, ο Φερεϊντούν Χασανβάντ.

«Ουδεμία ζημιά καταγράφηκε στο πυρηνικό εργοστάσιο του Μπουσέρ», είπε ο Χασανβάντ στην δημόσια ιρανική τηλεόραση, μετά το σεισμό 6,1 βαθμών που σημειώθηκε περίπου 90 χλμ. νοτιοανατολικά από τις εγκαταστάσεις αυτές.

Παρόμοια δήλωση είχε κάνει νωρίτερα ένα στέλεχος της ρωσικής εταιρείας Atomstroyexport, η οποία έχει κατασκευάσει το εργοστάσιο.

Η δημόσια τηλεόραση της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετέδωσε προηγουμένως πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σεισμό, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Το Ιρανικό Σεισμολογικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Τεχεράνης ανέφερε ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο στο Κακί, περίπου 90 χλμ. νότια του Μπουσέρ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στο Ντουμπάι των ΗΑΕ, στο Κατάρ και στο Μπαχρέιν.

Τουλάχιστον πέντε ισχυροί μετασεισμοί σημειώθηκαν μέσα στην επόμενη ώρα.

Νωρίτερα, το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ είχε προσδιορίσει το μέγεθος της σεισμικής δόνησης σε 6,3 βαθμούς.

Χώρες του Κόλπου και δυτικοί ειδικοί έχουν εκφράσει αρκετές φορές ανησυχίες για το πυρηνικό εργοστάσιο στο Μπουσέρ, το οποίο έχει ανεγερθεί σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή παράκτια περιοχή.

Το Ιράν απορρίπτει τις ανησυχίες τους, λέγοντας ότι ο πυρηνικός σταθμός αυτός είναι ασφαλής.