Έκκληση υπέρ της σύστασης κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής απηύθυνε ο ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο.

«Οι πολιτικές δυνάμεις, τώρα όπως και στο παρελθόν, πρέπει να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης και να έχουν το θάρρος να πετύχουν ευρείες συμφωνίες. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να και μια απάντηση στις ηθικολογικές εκστρατείες, οι οποίες στην πραγματικότητα καταστρέφουν την πολιτική», υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος, μιλώντας κατά την διάρκεια ενός συνεδρίου-φόρου τιμής στον κομμουνιστή πολιτικό Τζεράρντο Κιαρομόντε, που οργανώθηκε στην Ρώμη.

Ο Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην κυβέρνηση που είχε σχηματισθεί, με ευρεία στήριξη των πολιτικών δυνάμεων, το 1976, «για να αντιμετωπισθούν οι απειλές της τρομοκρατίας, του πληθωρισμού και της οικονομικής κρίσης».

Όπως εκτιμούν αναλυτές, με την παρέμβασή του αυτή ο Ναπολιτάνο αποπειράται να παροτρύνει την κεντροαριστερά και την μπερλουσκονική κεντροδεξιά να βρουν κοινό πεδίο διαλόγου που να τις οδηγήσει στην συγκρότηση νέας κυβέρνησης και από την άλλη να ασκήσει κριτική στις θέσεις και δηλώσεις του Μπέπε Γκρίλο, που καταδικάζει όλα τα λεγόμενα «παραδοσιακά πολιτικά κόμματα».