Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρου Πάσους Κουέλιου, αρνήθηκε πως η χθεσινή παραίτηση του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ δημιουργεί πολιτική κρίση στη χώρα του, ενόψει και της αναμενόμενης ετυμηγορίας του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την νομιμότητα της πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση βάσει των δανειακών της υποχρεώσεων.

Ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και υπεύθυνος για τις Κοινοβουλευτικές Υποθέσεις Μιγκέλ Ρέλβας υπέβαλε χθες την παραίτησή του, λίγο πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας που καταλήγει στο συμπέρασμα πως το πανεπιστημιακό του δίπλωμα πρέπει να ακυρωθεί.

«Η αποχώρηση του υπουργού Μιγκέλ Ρέλβας δεν δημιουργεί αστάθεια στους κόλπους της κυβέρνησης, ούτε κάποια πολιτική κρίση στη χώρα», διαβεβαίωσε ενώπιον της Βουλής ο Πάσους Κουέλιου.

Η παραίτηση του Ρέλβας , υπεύθυνου για τον πολιτικό συντονισμό στους κόλπους της δεξιάς συμμαχίας, «δεν πρόκειται να προκαλέσει ούτε τη δική μου παραίτηση, ούτε αυτή της κυβέρνησής μου», επανέλαβε ο πρωθυπουργός, δύο ημέρες μετά την απόρριψη από το Κοινοβούλιο της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει οι Σοσιαλιστές.

«Ενώπιον της χώρας και των ευρωπαίων εταίρων μας, η κυβέρνηση προβάλλει μία εικόνα αδυναμίας και αποσύνθεσης», υποστήριξε σήμερα ο ΓΓ του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου.

Το πολιτικό κλίμα στην Πορτογαλία είναι ιδιαίτερα τεταμένο τις τελευταίες ημέρες, εν αναμονή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για το κατά πόσον ευσταθούν νομικά ορισμένες διατάξεις για τον προϋπολογισμό του 2013, που χαρακτηρίζεται από μέτρα υπερβολικής λιτότητας και προβλέπει κατά κύριο λόγο μεγάλη αύξηση των φόρων.

Η απόρριψη πολλών από τα μέτρα αυτά ενδέχεται να φέρει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση, αλλά και να παρακωλύσει την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, οι οποίοι ήδη έχουν χαλαρώσει αναγκαστικά, λόγω της βαθιάς ύφεσης που έχει προκαλέσει στη χώρα η λιτότητα, αλλά και της αυξημένης ανεργίας.