Οι περισσότεροι από τους 1.650 αυστραλούς στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί και σταθμεύουν στο Αφγανιστάν, θα εγκαταλείψουν τη χώρα εντός του τρέχοντος έτους, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Άμυνας, Στίβεν Σμιθ.

«Είμαστε ήδη εκεί για πάνω από μια δεκαετία, και αυτός είναι πάρα πολύς καιρός» είπε ο αυστραλός υπουργός. «Περιμένουμε στο τέλος του έτους, να δούμε τουλάχιστον 1.000 αυστραλούς στρατιώτες να επιστρέφουν στην πατρίδα τους» συμπλήρωσε. Οι περισσότεροι ξένοι στρατιώτες θα εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014 παραχωρώντας τα θέματα ασφάλειας στον αφγανικό στρατό και την αστυνομία.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο χρόνος αναχώρησης των αυστραλών σχετίζεται με το κλείσιμο της πολυεθνικής βάσης στο Ταρίν Κοτ στη νότια επαρχία του Ουρουζγκάν, όπως έχει οριστεί από την πολυεθνική δύναμη του Αφγανιστάν .«Το αποτέλεσμα αυτού θα είναι ότι η Αυστραλία δεν θα έχει πλέον μόνιμη παρουσία στην επαρχία Ουρουζγκάν και η πλειοψηφία της αυστραλιανής στρατιωτικής δύναμης θα επιστρέψει από το Αφγανιστάν στην πατρίδα» είπε ο Σμιθ.

Η Αυστραλία έχει χάσει 39 στρατιώτες στον πόλεμο του Αφγανιστάν ο οποίος ξεκίνησε το 2001.