Ανησυχία από την πιθανή εγκατάσταση πυραύλων των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα

Η Μόσχα κάνει λόγο για κρίση παρόμοια με αυτήν της Κούβας το 1962


ΚΟΣΜΟΣ
17:49
24/06/2019
Ανησυχία από την πιθανή εγκατάσταση πυραύλων των ΗΠΑ κοντά στα ρωσικά σύνορα
loading

Σε μια κρίση παρόμοια με την κρίση των πυραύλων της Κούβας μπορεί να οδηγήσει μια ενδεχόμενη εγκατάσταση αμερικανικών πυραύλων σε εδάφη κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία. Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή), στο οποίο συζητούνταν ο νόμος περί αναστολής της συμμετοχής της Μόσχας στη Συνθήκη για την κατάργηση των πυρηνικών πυραύλων μέσου και μικρού βεληνεκούς (INF) .

Ο Ριαμπκόφ επέκρινε τα σχέδια των Ηνωμένων Πολιτειών να αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης λέγοντας ότι, «εάν τα πράγματα φθάσουν στο σημείο να αναπτυχθούν στην ξηρά τέτοιου είδους συστήματα, τότε η κατάσταση δεν θα επιδεινωθεί απλώς, αλλά θα οξυνθεί στο έπακρο, με το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση πυραυλικής κρίσης παρόμοιας με την κρίση της Κούβας».

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, εκφράζοντας δυσπιστία για τις διαβεβαιώσεις του ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη με την εγκατάσταση των πυραύλων, δήλωσε ότι «θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο σενάριο». Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τις 2 Αυγούστου, όταν υποτίθεται ότι θα πάψει να είναι σε ισχύ η θήκη INF « δεν θα υπάρξει γρήγορη, ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης».

Η κρίση των πυραύλων της Κούβας ξέσπασε το 1962, όταν η Μόσχα -ως απάντηση στην εγκατάσταση πυραύλων των ΗΠΑ στην Τουρκία- έστειλε στην Κούβα βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας μια κρίση που έφερε τον κόσμο στα πρόθυρα ενός πυρηνικού πολέμου.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει