Σχεδόν 1,2 εκατ. ψηφοφόροι στη Βιέννη έχουν από σήμερα και μέχρι το Σάββατο τη δυνατότητα να πάρουν θέση σε επίκαιρα ζητήματα της πόλης τους, στο πλαίσιο ενός άτυπου δημοψηφίσματος, του δεύτερου που διενεργείται μέσα στα τελευταία τρία χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.

Οι ψηφοφόροι καλούνται να απαντήσουν σε πέντε συγκεκριμένα ερωτήματα, που αφορούν τη διαχείριση του χώρου στάθμευσης στην πόλη, την υποψηφιότητα της Βιέννης για την ανάληψη των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, την προστασία από ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και τη συμμετοχή δημοτών στη χρηματοδότηση προγραμμάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η διενέργεια του άτυπου δημοψηφίσματος ανάγεται σε πρωτοβουλία του από το 1995 δημάρχου της Βιέννης και τοπικού κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της, Μίχαελ Χόιπλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος παρόλο που αυτό δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Πάντως το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, επικρίνοντας το ερωτηματολόγιό του, καλεί τους δημότες να το μποϊκοτάρουν.

Ιδιαίτερα, το θέμα της προστασίας από μια ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, όπως, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, δημοτικές κατοικίες, δημόσια μέσα συγκοινωνίας, βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης ενόψει του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, η συντριπτική πλειονότητα των Βιεννέζων τάσσονται κατηγορηματικά κατά τέτοιων ιδιωτικοποιήσεων που φέρεται να προβλέπονται σε σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νερό, ενώ η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών απορρίπτεται με παλιότερη κοινή απόφαση και των τεσσάρων κομμάτων του δημοτικού συμβουλίου και της τοπικής Βουλής.

Στις δημοσκοπήσεις καταγράφεται και υποστήριξη ως προς μια υποψηφιότητα της Βιέννης για την ανάληψη της διεξαγωγής της Ολυμπιάδας του 2028, για την οποία ο δήμαρχος Μίχαελ Χόιπλ αναφέρει ως πρότυπο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992 στη Βαρκελώνη.

Υπέρ της υποψηφιότητας τάσσεται, παραθέτοντας μια σειρά θετικών επιχειρημάτων, και η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, προβάλλοντας ως πρότυπα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης και της Αθήνας το 2004.

Οι δημοσκοπήσεις θέλουν το ποσοστό συμμετοχής να κυμαίνεται στα επίπεδα του προηγούμενου δημοψηφίσματος, το Φεβρουάριο του 2010, που ήταν 36%.

Ο ίδιος ο κ. Χόιπλ θεωρεί πως ένα τέτοιο ποσοστό συμμετοχής στο άτυπο δημοψήφισμα στη Βιέννη θα κρινόταν ικανοποιητικό, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της χώρας εκλέγεται ουσιαστικά με βάση τις ψήφους ενός 20% των πολιτών.

Δικαίωμα συμμετοχής στο άτυπο δημοψήφισμα έχουν οι κάτοικοι της Βιέννης αυστριακής υπηκοότητας, οι οποίοι έχουν παραλάβει ήδη ταχυδρομικά τα ψηφοδέλτια-ερωτηματολόγια, τα οποία συμπληρωμένα μπορούν να καταθέσουν στα 52 εκλογικά κέντρα από σήμερα και μέχρι το Σάββατο ή να τα αποστείλουν ταχυδρομικά.

Ένα προσωρινό αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ το οριστικό, τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό στις 18 Μαρτίου, μετά και την καταμέτρηση των ψηφοδελτίων που θα έχουν αποσταλεί ταχυδρομικά.

Στο προηγούμενο άτυπο δημοψήφισμα τον Φεβρουάριο του 2010, η πλειοψηφία είχε υποστηρίξει με μεγάλο ποσοστό τα τέσσερα ερωτήματά του: την επανακαθιέρωση των θυρωρών στις δημοτικές πολυκατοικίες, την επέκταση σε ολόκληρη την πόλη του ολοήμερου σχολείου, την επέκταση της λειτουργίας του μετρό σε 24ωρη βάση Παρασκευή και Σάββατο, την υποχρεωτική έκδοση άδειας συνοδείας επιθετικών σκύλων. Η μεγάλη πλειοψηφία είχε πει, όμως «όχι» στην καθιέρωση διοδίων εισόδου αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν στη Βιέννη – μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία – εδώ και πάνω από 95 χρόνια, από το 1918. Η έκφραση «Η κόκκινη Βιέννη» έχει καθιερωθεί λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός τους.

Από τον Οκτώβριο του 2010 (λόγω απώλειας της απόλυτης πλειοψηφίας στις τοπικές και δημοτικές εκλογές, από το 49,1% του 2005 στο 44,1%), ηγούνται μιας κυβέρνησης συνασπισμού με το Κόμμα των Πρασίνων της Μαρίας Βασιλάκου (ποσοστό στις εκλογές 12,2%).