Με την κατηγορία της προδοσίας παραπέμπει η Τσεχική Άνω Βουλή (Γερουσία), στο Συνταγματικό Δικαστήριο, τον απερχόμενο πρόεδρο της χώρας, Βάτσλαβ Κλάους.

Σε μία πρωτοφανή κίνηση, που καταδεικνύει τη βαθύτατη διαίρεση που έχει προκαλέσει ο ευρωσκεπτικιστής ηγέτης στην τσεχική κοινωνία, ο κ. Κλάους καλείται να απολογηθεί για μία σειρά ενεργειών του, ιδίως την άκρως αμφιλεγόμενη χορήγηση αμνηστίας, με την οποία μπήκαν στο συρτάρι πολύκροτες δικαστικές έρευνες για διαφθορά και οικονομικές απάτες.

Η Άνω Βουλή, που ελέγχεται από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση, ψήφισε με 38 ψήφους υπέρ έναντι 30 κατά, για την παραπομπή του Βάτσλαβ Κλάους στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.

Εκτός από την αμνηστία που χορήγησε, οι γερουσιαστές κατηγορούν τον Κλάους και για το ότι αγνόησε το Σύνταγμα αρνούμενος να επικυρώσει ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπως αυτή για την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), παρόλο που είχε προηγηθεί η έγκριση του Κοινοβουλίου (απόφαση που τελικά δεν εμπόδισε τη σύσταση του ESM).

Η χειρότερη ποινή για τον Κλάους εφόσον κριθεί ένοχος θα ήταν η αποπομπή από το προεδρικό αξίωμα, όμως η προεδρική του θητεία λήγει επίσημα την Πέμπτη. Πέραν αυτού κινδυνεύει με την απώλεια της προεδρικής σύνταξης και την αφαίρεση του δικαιώματος να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα στο μέλλον.