Συνομιλίες με τους ομολόγους του από τις χώρες του Κόλπου ξεκίνησε σήμερα στο Ριάντ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, οι οποίοι υποστήριξαν την επίλυση της συριακής κρίσης με διαπραγματεύσεις και απηύθυναν έκκληση για τη διεθνή προστασία των αμάχων.

Ο Κέρι είχε χωριστές συναντήσεις με τους ομολόγους του του Κουβέιτ, σεΐχη Σαμπάχ αλ-Χαλέντ αλ-Σαμπάχ και του Μπαχρέιν, σεΐχη Χαλέντ αλ-Χαλίφα. Στη συνέχεια θα έχει συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών και άλλων χωρών του Κόλπου, ενώ θα συναντηθεί και με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπεν Αμπντέλ Αζίζ.

Χθες το βράδυ, οι έξι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε μια λύση με διαπραγματεύσεις στη Συρία, σύμφωνα με την πρωτοβουλία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης ‘Αχμεντ Μοάζ αλ-Χατίμπ. Ωστόσο, οι χώρες αυτές εκτιμούν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει «με μια δεσμευτική απόφαση να καθορίσει μια σαφή διαδικασία και ένα χρονοδιάγραμμα συνομιλιών για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία».

Οι μοναρχίες του Κόλπου κατήγγειλαν επίσης «τις αγριότητες του συριακού καθεστώτος, το οποίο έφθασε ακόμα και να χρησιμοποιήσει πυραύλους Scud εναντίον των πολιτών» και τόνισαν ότι «πρέπει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ψηφίσει απόφαση για να προστατεύσει τους σύρους πολίτες, βάσει του κεφαλαίου 7 του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών». Οι έξι χώρες κάλεσαν επίσης το Ιράν «να σεβαστεί τις αρχές της καλής γειτονίας και να μην αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτόνων του».

Ο Κέρι αναμένεται το απόγευμα στο Αμπού Ντάμπι, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Κατάρ, τελευταίο σταθμό της πρώτης περιοδείας του στο εξωτερικό.