Η ολλανδική δικαιοσύνη απαγόρευσε σήμερα το διάσημο κλαμπ μοτοσικλετιστών Hell’s Angels και διέταξε το κλείσιμο όλων των παραρτημάτων του στην Ολλανδία, εκτιμώντας ότι αντιπροσωπεύει δημόσια απειλή, καθώς εμπλέκεται σε βίαια εγκλήματα, όπως την απόπειρα δολοφονίας αντιπάλων και περιστατικά με πυροβολισμούς, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η απαγόρευση αυτή αποτελεί μια «παγκόσμια πρώτη», όπως μεταδίδει το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο της Ολλανδίας NOS.

«Η οργάνωση Hell’s Angels συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» επισημαίνει το δικαστήριο της Ουτρέχτης, στην κεντρική Ολλανδία.

Οι Hell’s Angels γνωστοί για τις μηχανές τους Harley Davidson και τις δερμάτινες περιβολές τους, ιδρύθηκαν στις ΗΠΑ το 1948. Έχουν παραρτήματα σε καμιά πενηνταριά χώρες.

Η ομάδα αυτή αυτοσυστήνεται κι η ίδια ως ένα «κλαμπ εκτός νόμου», αναφέρει το δικαστήριο, υπογραμμίζοντας ότι τα μέλη του ανήκουν σε μια οργάνωση που «παραβιάζει τη δημόσια τάξη» και η απαγόρευσή της «είναι απαραίτητη για την προστασία της κοινωνίας».

«Πρόκειται για ένα κλαμπ όπου βασιλεύει μια κουλτούρα ανομίας κι όπου η κυβερνητική εξουσία παραβλέπεται» σημειώνουν οι δικαστές, μιλώντας για «σοβαρά περιστατικά βίας», που τους καταλογίζονται.

Το δικαστήριο αναφέρεται σε μια σειρά περιστατικών με τα οποία συνδέονται οι Hell’s Angels, οι οποίοι συγκρούονται συχνά με αντίπαλες ομάδες.

Η μηχανοκίνητη συμμορία ενεπλάκη το 2016 σε έναν τσακωμό που ξέσπασε μέσα στο εστιατόριο ενός ξενοδοχείου στο Ρότερνταμ με τα μέλη μιας αντίπαλης ομάδας, όπου μεταξύ άλλων σημειώθηκε και ανταλλαγή πυροβολισμών.

Επιπλέον, ένα καφέ όπου συχνάζει η αντίπαλη συμμορία Bandidos, πυρπολήθηκε το 2015 στην πόλη Κερκράντε, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Οι Hell’s Angels κατηγορούνται σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ότι προωθούν τη βία και εμπλέκονται στο οργανωμένο έγκλημα.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι πορτογαλικές αρχές συνέλαβαν 17 μέλη της ομάδας, κρίνοντας πως αποτελούν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Από τον περασμένο Ιούλιο, περισσότερα από 40 μέλη της συμμορίας έχουν τεθεί υπό προσωρινή κράτηση. Βαρύνονται με υποψίες για απόπειρα δολοφονίας, εκβιασμού, μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών και όπλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου της Ουτρέχτης ακολουθεί μια μακροχρόνια διαδικασία, που είχε ξεκινήσει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης σε βάρος των Hell’s Angels, κατηγορώντας τους ότι είναι εγκληματική οργάνωση. Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες των ολλανδικών αρχών να απαγορευτεί το κλαμπ είχαν έως σήμερα πέσει στο κενό.