Ο αρχηγός της σιιτικής παράταξης Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα αρνήθηκε πως η οργάνωσή του (σύμμαχος της Δαμασκού) έχει επιτεθεί κατά ανταρτών που μάχονται τις κυβερνητικές δυνάμεις του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι σύροι αντικαθεστωτικοί, αντίθετα, είναι εκείνοι που κτυπούν Λιβανέζους σιίτες που διαμένουν σε συριακά χωριά.

Στις 20 Φεβρουαρίου η κυριότερη συνιστώσα της συριακής εξέγερσης είχε απειλήσει πως θα βομβαρδίσει θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, κατηγορώντας την οργάνωση πως επιτίθεται κατά κοινοτήτων στασιαστών στη συριακή παραμεθόριο περιοχή Κουσέιρ.

«Στην περιοχή αυτή, οι Λιβανέζοι κάτοικοι που είναι στην πλειονότητά τους σιίτες και πολλοί εκ των οποίων είναι και μέλη της Χεζμπολάχ σε καμία περίπτωση δεν έχουν θέσει υπό έλεγχο σουνιτικές κοινότητες», υπογράμμισε ο θρησκευτικός ηγέτης της οργάνωσης σε ομιλία του, την οποία αναμετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μάναρ της Χεζμπολάχ.

«Αυτό που συνέβη είναι το αντίθετο. Η ένοπλη αντιπολίτευση έχει θέσει υπό έλεγχο τους τελευταίους μήνες κοινότητες που κατοικούνται από Λιβανέζους σιίτες, τους έχει εκδιώξει και έχει πυρπολήσει πολλές από τις κατοικίες τους», επέμεινε ο Νασράλα.

Ο ίδιος επεσήμανε πως πολλοί από τους «εκδιωχθέντες» έχουν καταφύγει στην περιοχή Χέρμελ, στ’ ανατολικά του Λιβάνου, ενώ οι υπόλοιποι κάτοικοι «έχουν πάρει τα όπλα για να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους και να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, κάτι στο οποίο έχουν δικαίωμα».

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι μία ευρεία στρατιωτική εκστρατεία από την πλευρά εκατοντάδων ενόπλων προκειμένου να εκδιωχθούν οι κάτοικοι από τις κοινότητές τους», δήλωσε ο Νασράλα, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να «συμφιλιωθούν».

Η τηλεοπτική παρέμβαση του Νασράλα δεν ήταν προγραμματισμένη και μοιάζει να υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να αποστομωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν τελευταίως για την κατάσταση της υγείας του σε διάφορες ιστοσελίδες, οι οποίες κάνουν λόγο ότι πάσχει από καρκίνο και έχει υποβληθεί σε θεραπεία στο Ιράν, πολιτικό-στρατιωτικό εταίρο της Χεζμπολάχ.