Το ΝΑΤΟ μελετά το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει το σχέδιό του για μείωση των αφγανικών δυνάμεων σταδιακά από το 2015, και εξετάζει την πιθανότητα της διατήρησης τους στο σημερινό υψηλό επίπεδο των 350.000 ανδρών έως το τέλος του 2018.

«Οι χώρες του ΝΑΤΟ σκέφτονται σοβαρά να διατηρήσουν τον αριθμό των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας στις 352.000 έως το τέλος του 2018», δήλωσαν αξιωματούχοι της Ατλαντικής Συμμαχίας με την ευκαιρία της συνόδου των υπουργών Άμυνας στο Αρχηγείο της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Καμία απόφαση δεν θα ληφθεί κατά τη σύνοδο αυτή, η οποία λήγει την Παρασκευή και στην οποία συμμετέχει ο Αφγανός υπουργός Άμυνας, Μπισμουλάχ Μοχαμάντι, πρόσθεσαν οι αξιωματούχοι αυτοί.

«Είναι ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζονται», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φο Ράσμουσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο το Μάιο του 2012, 28 χώρες είχαν συμφωνήσει σε μια σταδιακή μείωση των αφγανικών δυνάμεων από 352.000 σε 228.500 άνδρες, στην οποία θα ληφθεί υπόψη «η εξέλιξη του κατάστασης της ασφάλειας».

Η απόφαση αυτή ελήφθη για να μην επιβαρυνθεί ο προϋπολογισμός αυτών των δυνάμεων, που οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν, μετά την αποχώρηση των μάχιμων μονάδων τους στα τέλη του 2014.

Ο προϋπολογισμός αυτός υπολογίστηκε το 2012 σε 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος από το 2015. Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αναλάβουν περισσότερο από το ήμισυ του κόστους και το αφγανικό κράτος περίπου 500 εκατ. δολάρια, ενώ μένει ένα υπόλοιπο περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα κατανεμηθεί σε άλλες χώρες.

Το κόστος για τη συντήρηση 352.000 ανδρών το 2013 είναι περίπου 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από αυτά τα 5,7 θα τα αναλάβουν οι ΗΠΑ, 300 εκατομμύρια οι σύμμαχοι και 500 εκατομμύρια η κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Αν και ο κ. Ράσμουσεν είπε ότι είναι «βέβαιος» για τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν 350.000 στρατιωτικοί και αστυνομικοί μετά το 2014, σημείωσε ότι αυτό δεν είναι μόνο ευθύνη του ΝΑΤΟ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Τόνισε, επίσης, ότι οι γενικές γραμμές της μελλοντικής μετά το 2015 αποστολής της Συμμαχίας για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις αφγανικές δυνάμεις θα πρέπει να καθοριστεί τους επόμενους μήνες.

Θα μπορούσαν να εγκριθούν τον Ιούνιο με την ευκαιρία μιας μίνι-συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, της οποίας η πραγματοποίηση στις Βρυξέλλες, είναι επί του παρόντος υπό συζήτηση.

Η έναρξη αυτής της μελλοντικής αποστολής εξακολουθεί να εξαρτάται από τη σύναψη της διμερούς συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Αφγανιστάν, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση, και η οποία παρέχει δικαστική ασυλία από ποινική δίωξη στα αμερικανικά στρατεύματα που θα παραμείνουν εκεί μετά το 2014. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, ο αριθμός αυτών των τελευταίων θα μπορούσε να φθάσει τους 3000 έως 9000 στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένων και πολλών ανδρών των ειδικών δυνάμεων.