Σημαντική πρόοδο στη ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων προστασίας των προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε. ώστε να προσαρμοστούν στις σημερινές απαιτήσεις, διαπιστώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία τονίζει ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ταχύτατα.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, για να αναπτυχθεί η ψηφιακή οικονομία χρειάζεται εμπιστοσύνη, καθώς μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι επιφυλακτικοί στη διοχέτευση των προσωπικών τους δεδομένων στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικές υπηρεσίες και άλλες τεχνολογίες.

Η θέσπιση αυστηρών και αξιόπιστων κανόνων που εφαρμόζονται με συνοχή θα συμβάλει στην ασφαλέστερη και φθηνότερη επεξεργασία δεδομένων και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, η οποία αποτελεί με τη σειρά της μοχλό ανάπτυξης.

Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 4% έως το 2020, εάν οι Βρυξέλλες λάβουν τα αναγκαία μέτρα για τη δημιουργία μιας σύγχρονης ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

«Ζούμε σε έναν ψηφιακό κόσμο στον οποίο τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα έχουν τεράστια οικονομική αξία. Ήδη σήμερα είναι εφικτό να εντοπιστεί γεωγραφικά ένα πρόσωπο και να μπορούν να παρακολουθούνται οι κινήσεις του. Σύντομα, τα τηλέφωνα θα μπορούν να προσδιορίσουν μέσω των αισθητήρων εάν οι χρήστες είναι μόνοι τους ή βρίσκονται μέσα σε πλήθος», δήλωσε η Βίβιαν Ρέντινγκ, Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ.

«Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρέπει να επωφεληθούν από τις νέες αυτές εξελίξεις στην επεξεργασία δεδομένων και στην ανταλλαγή πληροφοριών και οι ευρωπαίοι καταναλωτές πρέπει να είναι σε θέση να κινούνται με ασφάλεια στην ψηφιακή εποχή. Η ενιαία και σύγχρονη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε για τη διασφάλιση της εμπιστοσύνης και την συμβολή στην οικονομική μεγέθυνση στην ψηφιακή ενιαία αγορά. Εργάζομαι πολύ σκληρά ώστε η μεταρρύθμιση αυτή να δημοσιευθεί του χρόνου έως την επόμενη Ημέρα Προστασίας Δεδομένων στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε.», τόνισε.

Στις 26 Οκτωβρίου 2012 και στις 18 Ιανουαρίου 2013 οι ευρωπαίοι υπουργοί Δικαιοσύνης πραγματοποίησαν διεξοδικές συζητήσεις σχετικά με τις προτάσεις της μεταρρύθμισης, των προστίμων για τους οργανισμούς που δεν χειρίζονται σωστά τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και για το κόστος και τα οφέλη που συνδέονται με τους νέους κανόνες για τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, στις 8 Ιανουαρίου 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την ενίσχυση των κανόνων προστασίας των δεδομένων στην Ε.Ε., η οποία εκφράζεται στα σχέδια εκθέσεων σχετικά με τις προτάσεις μεταρρύθμισης.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τους επόμενους μήνες, υπό την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στις συνεδριάσεις των υπουργών στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατου ευρωβαρομέτρου, το 74% των ευρωπαίων πολιτών θεωρεί ότι η κοινοποίηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα καθίσταται ολοένα και περισσότερο μέρος της σύγχρονης ζωής, και το 72% των χρηστών του διαδικτύου εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι αναγκάζεται να παρέχει τέτοια στοιχεία.