«Ο κήπος» του Ανρί Ματίς που είχε κλαπεί πριν από 25 χρόνια, θα εκτεθεί το Σάββατο στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής του κατά την παρουσίαση του έργου.

«Θα το εκθέσουμε για δύο εβδομάδες», δήλωσε με ενθουσιασμό ο Ντάνιελ Μπιρνμπάουμ στους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να παρακολουθήσουν το άνοιγμα του κιβωτίου μέσα στο οποίο το έργο ταξίδεψε από το Λονδίνο. Στη συνέχεια το έργο θα μεταφερθεί στο εργαστήριο του Μουσείου για να εξεταστεί.

«Θέλουμε να το εκθέσουμε αμέσως γιατί είναι σημαντικό το ότι επέστρεψε», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.
Η κορνίζα του που είναι η ίδια του 1987, είναι κατεστραμμένη.

Ο καμβάς είναι προφανώς σε καλή κατάσταση, αλλά ο επικεφαλής συντηρητής του μουσείου, Λαρς Μπίστρομ έδειξε ότι μια γωνία του καμπαναριού, στο φόντο του πίνακα που απεικονίζει ένα κήπο με λευκά τριαντάφυλλα, έχει αλλοιωθεί.
Το έργο αυτό, λάδι σε καμβά του 1920, που βρέθηκε το Δεκέμβριο, είχε κλαπεί στις 11 Μαΐου του 1987.

«Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, χωρίς αμφιβολία υπέστη πολλές μετακινήσεις» εξήγησε ο Μπίστρομ και πρόσθεσε ότι απ’ όσο γνωρίζει βρισκόταν για κάποιο χρονικό διάστημα στη Γερμανία.

Ο πίνακας παρέμεινε σε χώρους που οι κλιματικές τους συνθήκες είναι παρόμοιες με εκείνες της Σκανδιναβίας. «Αν είχε βρεθεί σε θερμότερα και πιο υγρά κλίματα, αυτά θα του είχαν προκαλέσει αλλοιώσεις», διευκρίνισε. Η εξέτασή του θα μπορούσε να δώσει, ενδεχομένως, πληροφορίες για την «διαδρομή» που ακολούθησε για πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα.

Τον Μάιο, «Ο κήπος» θα εκτεθεί και πάλι σε ένα νέο χώρο αφιερωμένο στον «γαλλικό προ-μοντερνισμό όπου ο Ματίς θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και είναι φυσικά πολύ σπουδαίο το ότι θα παρουσιάσουμε αυτό το έργο που έχει μια δραματική ιστορία και τώρα επέστρεψε», τόνισε ο Μπιρνμπάουμ.