Περιοριστικά μέτρα στις εισαγωγές από την Ε.Ε, έθεσε σε εφαρμογή η κυβέρνησης της Τουρκίας, σε μία προσπάθεια να περιορίσει το αρνητικό εμπορικό ισοζύγιό της, αλλά και πιέζοντας τις Βρυξέλλες σε σχέση με την ενταξιακή υποψηφιότητα της Άγκυρας, όπως αναφέρει – σε ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη – το δελτίο πληροφόρησης για ευρωπαϊκά θέματα Eurοpolitique.

Τα συγκεκριμένα μέτρα αφορούν, μεταξύ άλλων τις εισαγωγές κόκκινου κρέατος, χάλυβα, αυτοκινήτων και αλκοολούχων προϊόντων.

Παρά ταύτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Eρντογάν, κατηγόρησε την Ε.Ε. ότι μειώνει τις εισαγωγές της από την Τουρκία, ώστε να τη «λυγίσει».

«Η Δύση δε θέλει πλέον μία Τουρκία δυνατή», δήλωσε χαρακτηριστικά στις 19 Ιανουαρίου, σε ομιλία του. Τα σχόλια του κ. Ερντογάν προκάλεσαν αμηχανία, σημειώνει η Europolitique.

«Αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε εκπρόσωπος ενός ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Τουρκία.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τής Τουρκίας – το βασικό πρόβλημα της οικονομίας της – δεν μειώνεται τόσο γρήγορα όσο θα επιθυμούσαν η κυβέρνηση και η κεντρική Τράπεζα.

Οι εισαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 12,3% το Νοέμβριο του 2012, ενώ η ζήτηση για ξένα προϊόντα αναμένεται να παραμείνει ισχυρή και κατά τη διάρκεια του 2013.

Επομένως, σημειώνει το δημοσίευμα, η Άγκυρα προσπαθεί με επιθετικό τρόπο να φρενάρει τις εισαγωγές, που πυροδοτούνται από την ιδιωτική κατανάλωση και τις ενεργειακές ανάγκες.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών τής χώρας είχε ανέλθει σε ποσοστό 10% του ΑΕΠ το 2011 – ένα επίπεδο που θεωρήθηκε επικίνδυνο – και μειώθηκε στο 6% το 2012, με την κυβέρνηση να επιθυμεί να πέσει περαιτέρω.