«Σε αυτή την εποχή της πρωτοφανούς κρίσης είναι απαραίτητη η επαγρύπνηση για την αντιμετώπιση της συρρίκνωσης της εμπιστοσύνης του κοινού στους θεσμούς και την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις εκλογές αλλά και για την αντιμετώπιση του ευρω-σκεπτικισμού, του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού που είναι σε άνοδο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Μινιόν, μ’ αφορμή την αυριανή 50ή επέτειο της Συνθήκης των Ηλυσίων.

Ο πρόεδρος της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης υπογράμμισε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η γαλλο-γερμανική συμφιλίωση προσφέρει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης ακόμη και εκεί όπου η συμφιλίωση φαίνεται πρόωρη, ένα μήνυμα για να τελειώσει το έργο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά και ένα μήνυμα επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση της ανόδου του ευρωσκεπτικισμού και του λαϊκισμού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την προέλευση των πεποιθήσεών και τις θεμελιώδεις αρχές, με βάση τις οποίες δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Ευρώπης, τόνισε.

Οταν ο Οργανισμός μας ιδρύθηκε το 1949, πρωταρχικός του στόχος ήταν να μην αναβιώσει ποτέ η Ευρώπη την φρίκη του πολέμου και οι γαλλο-γερμανικές σχέσεις δίνουν τον καλύτερο συμβολισμό ότι «τίποτα δεν είναι αδύνατο» κατέληξε ο Ζαν Κλοντ Μινιόν.