Οι συνομιλίες μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και του Ιράν σχετικά με το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν στις 13 Φεβρουαρίου στην Τεχεράνη, και όχι στις 12 όπως είχε αρχικά προβλεπόταν, ανακοίνωσε από την έδρα της στη Βιέννη η Διεθνής Υπηρεσία.

«Οι διαπραγματεύσεις θα διεξαχθούν στις 13 Φεβρουαρίου αντί για τις 12 Φεβρουαρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος του οργανισμού αυτού του ΟΗΕ, Τζιλ Τούντορ. Δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για την αλλαγή αυτή.

Οι συνομιλίες μεταξύ της ΙΑΕΑ και του Ιράν, στις οποίες εδώ και ένα χρόνο παρουσιάζεται μια κωλυσιεργία, επικεντρώνονται στην υπογραφή μιας «συνολικής συμφωνίας».

Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στην ΙΑΕΑ να διερευνήσει ελεύθερα τον σκοπό του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, το οποίο οι μεγάλες δυνάμεις υποπτεύονται ότι έχει στρατιωτικούς σκοπούς, κάτι που η Τεχεράνη διαψεύδει σθεναρά. Η Υπηρεσία του ΟΗΕ προσπαθεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερη πρόσβαση σε ορισμένες εγκαταστάσεις, έγγραφα ή επιστήμονες, και κυρίως στη στρατιωτική βάση του Παρσίν, όπου υποπτεύεται ότι το Ιράν έχει πραγματοποιήσει δοκιμές με συμβατικές εκρήξεις που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να πυροδοτήσουν μια ατομική βόμβα.

Μια αποστολή της ΙΑΕΑ επέστρεψε από την Τεχεράνη στις 18 Ιανουαρίου μετά από δύο ημέρες συνομιλιών, που κατέληξαν σε μια νέα αποτυχία, κάνοντας λόγο για «σημαντικές διαφορές».

Παράλληλα, οι συζητήσεις με το Ιράν, που βρίσκονται σε αδιέξοδο εδώ και χρόνια, αναμένεται να ξαναρχίσουν στις 28 και στις 29 Ιανουαρίου, ίσως στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, αυτή τη φορά στο πλαίσιο της ομάδας «5+1» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία) και η Γερμανία).