Στις χώρες στις οποίες οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να πέσουν θύμα απαγωγής ή θα μπορούσε να σημειωθεί ένα ισχυρό τρομοκρατικό χτύπημα συμπεριέλαβε την Τουρκία το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες της χώρας καλούνται να «αναθεωρήσετε το ταξίδι στην Τουρκία λόγω τρομοκρατίας και αυθαίρετων κρατήσεων. Ορισμένες περιοχές έχουν αυξημένο κίνδυνο».

Εντούτοις, σε όσους πάρουν τελικά μια τέτοια απόφαση, δίνονται οι συμβουλές να αποφεύγεται το ταξίδι

«Περιοχές κοντά στα σύνορα της Συρίας και του Ιράκ, λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων και απαγωγών», επειδή «οι τρομοκρατικές ομάδες συνεχίζουν να σχεδιάζουν πιθανές επιθέσεις στην Τουρκία. Οι τρομοκράτες ενδέχεται να επιτεθούν με ελάχιστη ή χωρίς προειδοποίηση, με στόχο τις τουριστικές τοποθεσίες, τους κόμβους μεταφοράς, τις αγορές/εμπορικά κέντρα, τις εγκαταστάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα ξενοδοχεία, τα κλαμπ, τα εστιατόρια, τους χώρους λατρείας, τα πάρκα, τις μεγάλες αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις και τους κοινόχρηστους χώρους».

Επίσης, το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί, μέσω της αναθεωρημένου κειμένου, ότι «οι τρομοκράτες έχουν επίσης στοχεύσει στο παρελθόν τουρίστες που προέρχονται από τη Δύση και ομογενείς».

Συμπληρώνεται σχετικά ότι οι δυνάμεις ασφαλείας της Τουρκίας «έχουν κρατήσει δεκάδες χιλιάδες άτομα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ, για εικαζόμενες σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις, με βάση ελάχιστα ή καθόλου αποδεικτικά στοιχεία και λόγους που φαίνεται να είναι πολιτικά παρακινημένοι.

Οι υπήκοοι των ΗΠΑ έχουν επίσης υποστεί ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, που τους εμποδίζουν να αναχωρήσουν από την Τουρκία. Η συμμετοχή σε εκδηλώσεις που δεν έχουν εγκριθεί ρητά από την κυβέρνηση της Τουρκίας, καθώς και οι επικρίσεις της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης, μπορούν να οδηγήσουν σε σύλληψη».