Η κυβέρνηση της Βουδαπέστης ζήτησε και επίσημα από την Ελβετία να φροντίσει να της παράσχει όλες τις πληροφορίες για καταθέσεις Ούγγρων πολιτών σε τράπεζές της, ενώ προτίθεται, σε ένα επόμενο βήμα, να ζητήσει κάτι ανάλογο και από την Αυστρία.

Όπως δήλωσε ο Ούγγρος υφυπουργός προεδρίας, Γιάνος Λάζαρ, η κυβέρνηση έχει στη διάθεσή της πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών, που αποδεικνύουν την ύπαρξη σημαντικών ουγγρικών καταθέσεων στην Ελβετία.

Σύμφωνα, εξάλλου, το Ουγγρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΜΤΙ), η ουγγρική κυβέρνηση πρόκειται να αποταθεί επίσημα και στην Αυστρία, όπου επίσης πιθανολογείται πως υπάρχουν καταθέσεις Ούγγρων.

Τα ποσά που έχουν τοποθετηθεί στην Ελβετία, η ουγγρική κυβέρνηση προτίθεται να τα φορολογήσει με συντελεστή 35%. Οι σχετικές διαπραγματεύσεις με την ελβετική κυβέρνηση πρόκειται να αρχίσουν σύντομα και προς τούτο θα συσταθεί μια ομάδα εμπειρογνωμόνων.

Στο παρελθόν, η δεξιά κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν είχε δώσει αμνηστία για την επιστροφή καταθέσεων Ούγγρων πολιτών από το εξωτερικό, που θα φορολογούνταν με ένα 10%, η οποία όμως έληξε την 1η Ιανουαρίου 2013.

Συνολικά είχαν επιστρέψει, μέχρι τα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου στην Ουγγαρία ποσά ύψους 67 δισεκατομμυρίων ουγγρικών φιορινιών (227,13 εκατομμύρια ευρώ).

Το ουγγρικό υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκτιμά πως εξακολουθούν να βρίσκονται ακόμη στο εξωτερικό ουγγρικές καταθέσεις που αντιπροσωπεύουν ένα ποσό, τουλάχιστον ενός τρισεκατομμυρίου ουγγρικών φιορινιών, τα οποία θα επιδιώξει να επιστρέψουν στη χώρα.

Τραπεζικοί κύκλοι στη Βιέννη φαίνεται να αποκλείουν μια άρση του τραπεζικού απορρήτου από την πλευρά της Ελβετίας, ενώ ο Ούγγρος οικονομολόγος, Γκιέργκι Ζτνεμπόρσκι επισήμανε σε δηλώσεις του το δικαίωμα των Ούγγρων πολιτών να διατηρούν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, οι οποίες, όπως σημείωσε, εμβάζουν ανώνυμα το φόρο των τόκων τέτοιων λογαριασμών στις ουγγρικές εφορίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό και μόνον το γεγονός αποδεικνύει την «άγνοια» της ουγγρικής κυβέρνησης, της οποίας, όπως ο ίδιος καταγγέλει, η τωρινή απόφαση προσφέρεται απλώς για αποπροσανατολισμό από τα πραγματικά προβλήματα στην Ουγγαρία.

Ο ειδικός σε θέματα φορολογίας, Σάμπολτς Βάμοσι-Νάγκι θεωρεί πως μια άρση του τραπεζικού απορρήτου σε Ελβετία και Αυστρία θα ήταν δυνατή, μόνον αν υπήρχε μια κοινή στάση στο θέμα αυτό, όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.