Μία 29χρονη επιστήμονας κέρδισε την παγκόσμια αναγνώριση επειδή συνέβαλε στην ανάπτυξη ενός αλγόριθμου, ο οποίος δημιούργησε την πρώτη στα χρονικά εικόνα μαύρης τρύπας.

Η Katie Bouman ηγήθηκε ενός προγράμματος που έκανε δυνατή αυτή την πρωτοποριακή εξέλιξη, με τη σύνθεση της ιστορικής απεικόνισης.

Η αξιόλογη εικόνα, στην οποία απεικονίζεται μία άλως σκόνης και αερίων που απέχει περισσότερα από 50 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη (500 εκατομμύρια τρισεκατομμύρια χλμ), δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Για την Bouman το επίτευγμα ήταν η πραγματοποίηση ενός εγχειρήματος που μέχρι πρότινος θεωρούνταν αδύνατο.

Όπως αναφέρει το BBC, η 29χρονη φαίνεται ενθουσιασμένη την ώρα που φορτώνει την εικόνα στο λάπτοπ της. «Παρακολουθώ με δέος καθώς η πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που δημιούργησα είναι στη διαδικασία της ανασύνθεσης», σχολίασε σε ανάρτησή της στο Facebook.

Η 29χρονη ήταν ακόμη φοιτήτρια Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ πριν από τρία χρόνια όταν άρχισε να γράφει τον αλγόριθμο με σκοπό να φωτογραφίσει τη μαύρη τρύπα.

Η εικόνα του φαινομένου, που την «αιχμαλώτισε» το τηλεσκόπιο Event Horizon – δίκτυο 8 συνδεδεμένων τηλεσκοπίων – πραγματοποιήθηκε χάρη στον αλγόριθμο της Bouman.

Η δρ Bouman που είναι αυτή τη στιγμή επίκουρος καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο California Institute of Technology, έχει γίνει το πρόσωπο των ημερών στο διαδίκτυο. Η ίδια επιμένει ότι χωρίς την ομάδα της το επίτευγμα δεν θα ήταν δυνατό.

Η προσπάθεια να «αιχμαλωτιστεί» η εικόνα, με τηλεσκόπια σε περιοχές από την Ανταρκτική μέχρι τη Χιλή, συμπεριλάμβανε περισσότερους από 200 επιστήμονες.

«Κανείς δεν θα μπορούσε να το πετύχει αυτό μόνος του» είπε. «Έγινε επειδή ασχολήθηκαν πολλοί και διαφορετικοί άνθρωποι από διαφορετικά πεδία».

Αξιοσημείωτο ότι στο πρόγραμμα του Event Horizon Telescope συμμετείχε και ένας επιστήμονας ελληνικής καταγωγής, ο φυσικός Δημήτριος Ψάλτης.