Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η παράδοση συστοιχιών του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να επισπευστεί και να γίνει νωρίτερα από τον Ιούλιο, όπως προβλεπόταν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Sabah.

Ο Ερντογάν έκανε τη δήλωση αυτή σε δημοσιογράφους οι οποίοι τον συνόδευαν στο αεροσκάφος με το οποίο επέστρεψε μετά την επίσημη επίσκεψή του στη Ρωσία. «Αυτή η συμφωνία έχει κλείσει, όλα έχουν ρυθμιστεί. Η παράδοση των S-400 ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούλιο. Μπορεί να γίνει νωρίτερα» είπε σύμφωνα με το Reuters.

Η συμφωνία που έκλεισε η Άγκυρα με τη Μόσχα για την αγορά του ρωσικού συστήματος έχει αναζωπυρώσει την ένταση στη σχέση της με τον Ουάσινγκτον.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε τα «εντελώς λανθασμένα» σχόλια της Ουάσινγκτον σχετικά με την παραγγελία του ρωσικού συστήματος από την Άγκυρα, εκτιμώντας ότι οι σύμμαχοι στους κόλπους του ΝΑΤΟ δεν θα έπρεπε να επιβάλουν κυρώσεις οι μεν στους δε.

Ως εναλλακτική λύση οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να αγοράσει τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot, καθώς υποστηρίζουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν είναι συμβατό με τα ΝΑΤΟϊκά οπλικά συστήματα.