Η πτήση 302 της Ethiopian Airlines, που συνετρίβη την προηγούμενη Κυριακή (10/03), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 157 άνθρωποι, είχε ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση, πριν να αναφέρει ο κυβερνήτης ότι υπήρχε πρόβλημα, σύμφωνα με μια πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.

Στην ηχογραφημένη συνομιλία ακούγεται μια φωνή (πιθανότατα του κυβερνήτη) από το κόκπιτ του Boeing 737 MAX να ζητά άδεια για να ανέβει στα 14.000 πόδια πάνω από το επίπεδο της θάλασσας (6.400 πόδια πάνω από το αεροδρόμιο). Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκινήσει να κάνει μια δεξιά στροφή, ώστε να επιστρέψει στο αεροδρόμιο, καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη, διότι η έρευνα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο πριν ξεκινήσει αυτή τη μανούβρα, ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μιλούσε με ένα άλλο αεροπλάνο, όμως μια φωνή από την πτήση 302 παρενέβη λέγοντας «διακοπή, διακοπή» («break, break»), κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι μη επείγουσες επικοινωνίες. Ο πιλότος ακουγόταν πολύ φοβισμένος…

Οι υπηρεσίες που έχουν αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία στην Αιθιοπία δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες για να σχολιάσουν αυτές τις πληροφορίες.