Την απάντηση στο μυστήριο γύρω από το δαιδαλώδες δίκτυο από τούνελ κάτω από τις περίφημες φυλακές του Αλκατράζ δίνει μία έρευνα αρχαιολόγων.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι ερευνητές, κάνοντας χρήση ραντάρ, λέιζερ, ιστορικών χαρτών και φωτογραφιών, ανακάλυψαν μία σειρά από κτίρια και σήραγγες κάτω από τα προαύλιο της φυλακής του Αλκατράζ, καθώς και πυρομαχικά, με τα ευρήματα αυτά να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η φυλακή χτίστηκε πάνω σε ένα στρατιωτικό οχυρό από την εποχή του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου.

«Αυτό πραγματικά αλλάζει την εικόνα των πραγμάτων», δήλωσε στο δίκτυο PBS ένας εκ των ερευνητών, ο Τίμοθι Ντε Σμετ, εξηγώντας πως το παλιό οχυρό που υπήρχε στο Αλκατράζ δεν καταστράφηκε, αλλά απλώς η φυλακή χτίστηκε πάνω του.

Οι αρχαιολόγοι σχεδιάζουν τώρα να προχωρήσουν σε περαιτέρω έρευνες για να διαπιστώσουν τι άλλο κρύβεται κάτω από τις διάσημες φυλακές.

Ο βράχος του Αλκατράζ προσείλκυσε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης στη δεκαετία του 1840, όταν προσαρτήθηκε στις ΗΠΑ η Καλιφόρνια από το Μεξικό. Στη δεκαετία του 1930 οι φυλακές του Αλκατράζ άρχισαν να δέχονται τους «χειρότερους των χειρότερων» εγκληματίες, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής – μεταξύ αυτών και τον γκάνγκστερ Αλ Καπόνε. Οι φυλακές σταμάτησαν να λειτουργούν το 1963 και σήμερα αποτελούν αξιοθέατο της περιοχής.