Ένα νόμο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων κατά Ρώσων αξιωματούχων που εμπλέκονται σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επικύρωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά την επικύρωση της «λίστας Μαγκνίτσκι» από τον πρόεδρο Ομπάμα, κατήγγειλε την «τυφλή και επικίνδυνη θέση» των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια «ανοικτή παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις, και αυτό είναι μια τυφλή και επικίνδυνη θέση», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοινωσή του.

Ο δικηγόρος της μητέρας του Σεργκέι Μαγκνίτσκι χαιρέτισε από την πλευρά του την κύρωση από τον αμερικανό Πρόεδρο του νόμου αυτού. «Η αντίδρασή μου δεν μπορεί παρά να είναι θετική», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Νικολάι Γκόροκοφ, πού εκπροσωπεί τα συμφέροντα της Νατάλια Μαγκνίτσκαγια.

«Αυτή είναι μια σωστή απόφαση. Ο νόμος δεν στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων που εμπλέκονται στον θάνατο του Μαγκνίτσκι», υπογράμμισε. «Οι Αμερικανοί απλά δεν θέλουν να βλέπουν στη χώρα τους εγκληματίες», πρόσθεσε ο δικηγόρος.