Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν εξέφρασαν σήμερα στο Ανόι του Βιετνάμ την αισιοδοξία τους κατά την έναρξη της δεύτερης συνόδου τους, οκτώ μήνες μετά την ιστορική συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη.

«Πιστεύω πως θα είναι επιτυχημένη», είπε ο Τραμπ και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό το τετ-α-τετ, που θα είναι επικεντρωμένο στην αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, θα είναι «αντάξιο του πρώτου ή καλύτερο».

«Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξουν αυτή τη φορά μεγάλα αποτελέσματα που θα χαιρετισθούν απ’ όλους», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο ισχυρός άνδρας της Πιονγκγιάνγκ, ντυμένος με το παραδοσιακό κοστούμι του σε στυλ Μάο. «Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να συμβεί αυτό».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος ονειρεύεται να επιτύχει εκεί που οι προκάτοχοί του απέτυχαν, βρίσκεται υπό πίεση μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης, τον Ιούνιο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα μια μάλλον αόριστη δήλωση περί «αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου».

Οι επικριτές του εκφράζουν φόβους ότι μπορεί να κάνει υπερβολικές παραχωρήσεις στον Βορειοκορεάτη ηγέτη ώστε να δώσει την εντύπωση μιας σημαντικής προόδου και να αποσπάσει την προσοχή απ’ αυτά που συμβαίνουν στην Ουάσινγκτον, όπου ο πρώην δικηγόρος του, ο Μάικλ Κοέν, ετοιμάζεται να καταθέσει ενώπιον του Κογκρέσου μια εκρηκτική μαρτυρία.

Κανένας από τους δύο ηγέτες δεν έδωσε συγκεκριμένες ενδείξεις για τις συγκεκριμένες προόδους που θα μπορούσαν να ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη, δεύτερη και τελευταία ημέρα αυτής της συνόδου κορυφής που διεξάγεται στη βιετναμική πρωτεύουσα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Τραμπ και Κιμ είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιήσουν μια 20λεπτη συνάντηση τετ-α-τετ και θα ακολουθήσει δείπνο με τους συνεργάτες τους.

Ο Τραμπ θα συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και τον υπηρεσιακό προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι. Μαζί με τον Κιμ θα είναι ο κορυφαίος απεσταλμένος του, ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, και ο υπουργός Εξωτερικών Ρι Γιονγκ Χο.