Το μήνυμα πως δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια πιθανή παράταση του Brexit, σε περίπτωση που αυτό βοηθούσε ώστε να αποφευχθεί μια έξοδος της χώρας από την Ευρωπαϊκή ‘Ενωση χωρίς συμφωνία, έστειλε ο πρωθυπουργός της Δανίας.

«Θεωρώ ότι όλοι θα είναι ευέλικτοι, κανένας δεν επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο να αποχωρήσει από την Ε.Ε. με άτακτο τρόπο», δήλωσε σήμερα ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στον δανέζικο τηλεοπτικό σταθμό TV2.

Νωρίτερα σήμερα, Βρετανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες του Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο δεν συζητήθηκε εκτενώς μια πιθανή καθυστέρηση του Brexit και συμπλήρωσε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, αν τη ρωτούσαν, θα απαντούσε ότι μια παράταση δεν είναι κάτι που θέλει να κάνει.

Πάντως, δημοσίευμα του Guardian το οποίο αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι το Brexit ενδέχεται να καθυστερήσει ως το 2021, βάσει των σχεδίων που εξετάζουν ανώτεροι αξιωματούχοι της Ε.Ε.

Το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης περιόδου διαπραγματεύσεων φαίνεται να κερδίζει έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που το Βρετανικό Κοινοβούλιο συνεχίσει να απορρίπτει τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν η Μέι και οι Βρυξέλλες, και τελικά ζητήσει την παράταση των διαπραγματεύσεων.

Η αντικατάσταση της μεταβατικής περιόδου των 21 μηνών μετά το Brexit, με αντίστοιχο χρονικό διάστημα για διαπραγματεύσεις, ενώ η Μεγάλη Βρετανία θα παραμένει μέλος της Ε.Ε., θα επιτρέψει σε Λονδίνο και Βρυξέλλες να καταλήξουν σε νέα σχέδια για τη μελλοντική τους σχέση με στόχο να καταστεί περιττό και το backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

«Τους μεγαλύτερους κινδύνους ενέχει το Brexit άνευ συμφωνίας»

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε σήμερα ότι η πιθανότητα η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο μήνα χωρίς μια συμφωνία, κατατάσσεται ως το πιο επικίνδυνο σενάριο του Brexit για τη σταθερότητα του κλάδου των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

«Το μεγαλύτερο θέμα σε ό,τι αφορά τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, τη συνοχή της αγοράς, τη συνέχεια, είναι ένα σενάριο άνευ συμφωνίας έως τα τέλη Μαρτίου», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου.