Κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Εκκλησία «να ακούσει την κραυγή των θυμάτων»

Ο Ποντίφικας κήρυξε την έναρξη της συνόδου για τα σεξουαλικά σκάνδαλα


ΚΟΣΜΟΣ
19:28
21/02/2019
Κάλεσμα του Πάπα Φραγκίσκου στην Εκκλησία «να ακούσει την κραυγή των θυμάτων»
2
loading

Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία θα «ακούσει την κραυγή των μικρών που ζητούν δικαιοσύνη», δήλωσε ο πάπας Φραγκίσκος κηρύσσοντας σήμερα στο Βατικανό την έναρξη της συνόδου των επικεφαλής εθνικών ρωμαιοκαθολικών εκκλησιών με αντικείμενο την διερεύνηση των σκανδάλων σεξουαλικής κακοποίησης και τη λήψη μέτρων για την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

Στη σύντομη εναρκτήρια ομιλία του ο πάπας είπε ότι οι καθολικοί και τα θύματα αναμένουν όχι απλές, προβλέψιμες καταδίκες αλλά «συγκεκριμένα και αποτελεσματικά μέτρα». Το «κακό» της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς θα πρέπει να μετατραπεί σε κατανόηση και εξαγνισμό, είπε.

Περίπου 100 επίσκοποι από όλον τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο ορόσημο, που πιθανόν να αποτελέσει μια ιστορική κρίσιμη καμπή για έναν θεσμό, ο οποίος μαστίζεται από σκάνδαλα τα τελευταία χρόνια.

Μετά τον ποντίφικα, ο καρδινάλιος Λούις Ταγκλ των Φιλιππίνων, ο οποίος ξέσπασε σε δάκρυα καθώς διάβαζε μια εναρκτήρια ομιλία της συνόδου, αναγνώρισε ότι «τα θύματα υπέστησαν πληγές από εμάς, τους επισκόπους».

Κάποιες από τις οργανώσεις θυμάτων έχουν εκφράσει σκεπτικισμό χαρακτηρίζοντας την διοργάνωση ένα παιχνίδι δημοσίων σχέσεων με στόχο τον εξαγνισμό της εικόνας την Καθολικής Εκκλησίας που αριθμεί 1,3 δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως και η οποία έχει αμαυρωθεί από τα σεξουαλικά σκάνδαλα που ανατρέχουν σε τουλάχιστον τρεις δεκαετίες πριν.

Οι ενώσεις των θυμάτων ζητούν επίσης να τεθεί υπό αμφισβήτηση το ζήτημα της αγαμίας του κλήρου ή τουλάχιστον να συζητηθεί, κάτι που επίσης θα γίνει για πρώτη φορά.

Κάποιες οργανώσεις θυμάτων υποστηρίζουν ότι η Καθολική Εκκλησία δεν βρίσκεται καν κοντά στην αντιμετώπιση του βαθιά ριζωμένου προβλήματος των σεξουαλικών σκανδάλων.

Ο Πίτερ Ίσλεϊ, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ending Clergy Abuse, η οποία συσπειρώνει ακτιβιστές από διαφορετικές χώρες, είπε χθες Τετάρτη στους δημοσιογράφους ότι η οργάνωση θα απαιτήσει από τον πάπα Φραγκίσμο να υιοθετήσει μια στάση μηδενικής ανοχής λαμβάνοντας μέτρα κατά των παιδόφιλων.

«Υπάρχουν δύο ζητήματα. Το να πετάξεις έξω από την Εκκλησία τους ιερείς και το να αποβάλλεις τους επισκόπους και τους καρδινάλιους που τους κάλυπταν. Οι παραιτήσεις δεν αρκούν», λέει ο Ίσλεϊ.

Δώδεκα θύματα συναντήθηκαν χθες το απόγευμα με την διοργανωτική επιτροπή της συνόδου. Ο ένας, ο Φιλ Σαβιάνο, οι αποκαλύψεις του οποίου σε δημοσιογράφους της Boston Globe το 1992 οδήγησαν σε μια ευρεία έρευνα που αποκάλυψε τις σεξουαλικές επιθέσεις ιερέων, έδωσε μια επιστολή στον αρχιεπίσκοπο της Μάλτας, τον Τσαρλς Σικλούνα, ζητώντας την δημοσιοποίηση των ονομάτων χιλιάδων ιερέων που κρίθηκαν ένοχοι για παιδική κακοποίηση.

Άλλα αιτήματα των θυμάτων είναι η δημιουργία μιας «ανεξάρτητης Επιτροπής Αληθείας του Βατικανού», η δημοσιοποίηση των αρχείων της Εκκλησίας για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανά τον κόσμο, ανάμεσά τους και της Αγίας Έδρας, και η παράδοση των φακέλων στις τοπικές δυνάμεις επιβολής του νόμου ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν ανεξάρτητες έρευνες.

Η σύνοδος θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και σύμφωνα με την Κριστίν Πεντότι, την διευθύντρια της γαλλικής χριστιανικής εφημερίδας Témoignage Chrétien, «είναι τόσο πρωτόγνωρη ώστε να μην έχει καν όνομα».

«Είναι μια εσωτερική επικοινωνιακή επιχείρηση για να πει σε όλους τους επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας ότι το Βατικανό δεν μπορεί πλέον να ανεχτεί αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και μια άσκηση δημοσίων σχέσεων για να δείξει στον κόσμο ότι η Εκκλησία χειρίζεται άμεσα το πρόβλημα».

Ως υπενθύμιση του μεγέθους του προβλήματος γάλλοι αξιωματούχοι έδωσαν την Δευτέρα άδεια για την κυκλοφορία της ταινίας «Με την Χάρη του Θεού», η οποία αναφέρετει στις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης εις βάρος του γάλλου καθολικού ιερέα Μπερνάρ Πρεϊγιάν. Την ίδια ημέρα μια δεύτερη κατηγορία για σεξουαλική επίθεση διατυπώθηκε εις βάρος του πρεσβευτή του Βατικανού στη Γαλλία, του αρχιεπισκόπου Λουίτζι Βεντούρα. Ο ιταλός ιερέας φέρεται να επιτέθηκε σεξουαλικά σε έναν νεαρό αξιωματούχο του δημαρχείου του Παρισιού κατά τη διάρκεια μίας εκδήλωσης με καλεσμένους διπλωμάτες πολλών χωρών στις 17 Ιανουαρίου. Η έρευνα σε βάρος του ιερέα ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου μετά από καταγγελία που κατέθεσε η δημαρχεία της γαλλικής πρωτεύουσας την προηγούμενη ημέρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar A. God

    Αν καποιος ληστεψει το παγκαρι η δειρει εναν παπα, τοτε αμεσως καλειται η Αστυνομια. Αν ομως καποιος παπας βιασει ενα παιδακι, τοτε "ειναι εσωτερικο θεμα της Εκκλησιας". Γιατι; αφου ειναι και τα δυο εξ ισου σοβαρα ποινικα αδικηματα. Γιατι να μην υποχρεουται η Εκκλησια να το αναφερη στην Αστυνομια αμεσως;

    1. avatar Ας δούμε τι λέει ο αλάθητος Λόγος του Θεού,η Αγία Γραφή,γι’αυτό το θέμα σε αντίθεση μετο τι κάνουν οι άνθρωποι&η ψεύτικη θρησκεία.Δες 3w.erotiseisapantiseis.gr

      Έχεις απόλυτο δίκιο. Απλά να ξέρεις ότι ο Ιησούς Χριστός και ο Λόγος του Θεού, η Αγία Γραφή δεν μιλάνε για παπάδες, ιερείς, καρδινάλιους ή Πάπες. Αυτά τα εφεύραν οι άνθρωποι για να έχουν εξουσία επάνω στους ανθρώπους και να εκμεταλλεύονται την πίστη των ανθρώπων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι φοράνε στολές για να ξεχωρίσουν από τους άλλους ανθρώπους. Ο Ιησούς Χριστός καταδίκασε αυτή την πρακτική και είπε πως μόνο οι Φαρισαίοι και οι υποκριτές φοράνε τέτοια ρούχα (αυτό που λέω μπορείς να το επιβεβαιωσεις ο ίδιος αν διαβάσεις το 23 κεφάλαιο από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου). Επίσης οι ψεύτικες θρησκείες βαφτίζουν δια της βίας τα νήπια και χωρίς να έχουν ομολογήσει τα ίδια τα παιδιά πίστη στον Ιησού Χριστό και στην ανάσταση. Και αυτό είναι παράνομο και αντιχριστιανικό. Ο Ιησούς Χριστός δεν δίδαξε το νηπιοβαπτισμα ούτε και το αναγνωρίζει. Όσοι πιστεύουν στο νηπιοβαπτισμα των παπάδων (καθολικών και ορθοδόξων) είναι στην πραγματικότητα αβάπτιστοι. Όσον αφορά την σεξουαλική καθαρότητα ο Ιησούς Χριστός είπε ότι αμαρτία δεν είναι μόνο η πράξη αλλά και η σκέψη. Δες Ματθαίο 5 κεφάλαιο.+αν κάποιος δεν ζει και δεν πιστεύει σε αυτά που δίδαξε ο Ιησούς Χριστός (και πορνεύει ή έχει προγαμιαίες ή εξωγαμιαιες σεξουαλικές σχέσεις ή ακόμα χειρότερα αν βιάζει παιδιά) όχι μόνο δεν μπορεί να είναι κήρυκας του Ευαγγελίου ή λειτουργός ή ιερέας σε κάποια Εκκλησία αλλά δεν μπορεί να είναι ούτε απλό μέλος στην αληθινή εκκλησία του Ιησού Χριστού.Ένας τέτοιος άνθρωπος που βιάζει παιδιά πρέπει να πηγαίνει+φυλακή.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει