Μια οικογένεια από το Μάντσεστερ της Αγγλίας κατέληξε να κρατείται στη Συρία ως ύποπτη για σχέσεις με το χαλιφάτο του τρόμου.

Η 51χρονη μητέρα Safiya Zaynab και οι δύο κόρες της, η 29χρονη Shabina Aslam και η 17χρονη Alireza Sabar, πείστηκαν από έναν συγγενή να πάνε ένα ταξιδάκι στην Τουρκία το 2014, κατέληξαν όμως «με μαγικό τρόπο» στη Συρία.

Σε συνέντευξή της με τη δημοσιογράφο του βρετανικού Channel 4, Jana Andert, η οποία έλαβε χώρα όταν η οικογένεια έπεσε στα χέρια των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, η Shabina είπε: «Δεν ξέρουμε πώς συνέβη και προσπαθούσαμε από τότε να αποδράσουμε, αλλά δεν ήταν δυνατόν».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Telegraph», που έβγαλε στη δημοσιότητα τα ονόματα της οικογένειας, η Shabina απέκτησε δύο κόρες ζώντας στο Ισλαμικό Κράτος, την τριών ετών Khaulah Waseem και τη μόλις ενός έτους Sarah Waseem, ενώ και η μικρή Alireza απέκτησε ένα παιδί, τον ενός έτους Qasem.

«Μας λείπει η ζωή μας πριν από αυτό, μας λείπει η ελευθερία, η ανεξαρτησία, ο μη φόβος», λέει η Shabina, «θέλουμε να επιστρέψουμε στην Αγγλία, πίσω στην οικογένειά μας, θέλω τα παιδιά μου να έχουν μια κανονική ζωή».

Η κοπέλα είπε ακόμα πως είχε πάρει μόλις το πτυχίο της στα παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, «αλλά μετά άλλαξαν όλα», περιγράφοντας πόσο δύσκολη ήταν η ζωή στο σκληροπυρηνικό μουσουλμανικό κρατίδιο: «Δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανέναν, ζητήσαμε από Σύριους και Ιρακινούς να μας βοηθήσουν, αλλά κανείς δεν ήθελε να το κάνει. Η κουλτούρα είναι τελείως διαφορετική. Οι Άραβες δεν βοηθούν ποτέ τις γυναίκες, τις πιέζουν απλώς να παντρευτούν», δήλωσε χαρακτηρίζοντας ωστόσο «ακραίο και αντι-ισλαμικό» το σκοτεινό κρατίδιο των τζιχαντιστών.

Ο σύζυγος της Safiya, Sabar Aslam, συνεχίζει να ζει στο Μάντσεστερ πιστεύοντας όλα αυτά τα χρόνια πως η οικογένειά του είχε μετακομίσει στη Σαουδική Αραβία. «Με εγκατέλειψε πριν από τέσσερα χρόνια και αυτό ήταν το τέλος της ιστορίας. Δεν ήταν χαρούμενη με μένα», δήλωσε ο άντρας στην «Telegraph», «η αστυνομία με ανέκρινε πολλές φορές, μου έκαναν ένα σωρό ερωτήσεις γι’ αυτούς, δεν μου είπαν όμως ποτέ πως ήταν στη Συρία».

Αν θα επαναπατριστούν στην Αγγλία, κανείς δεν ξέρει…