Γενική απεργία κατόπιν αιτήματος τριών συνδικάτων με αίτημα καλύτερους μισθούς αναμένεται να παραλύσει αύριο, Τετάρτη, το Βέλγιο, προκαλώντας προβλήματα κυρίως στις μεταφορές και τις διοικητικές υπηρεσίες.

Μεγάλα προβλήματα αναμένεται να προκληθούν στην εναέρια κυκλοφορία στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών Ζαβεντέμ, το σημαντικότερο στη χώρα. Σύμφωνα με εκπρόσωπό του που επικαλέστηκε το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga, σχεδόν τα τρία τέταρτα των πτήσεων που προβλέπονται για αύριο έχουν ακυρωθεί.

Το αεροδρόμιο Σαρλερουά, το δεύτερο μεγαλύτερο του Βελγίου, από όπου πετάει κυρίως η ιρλανδική εταιρεία Ryanair, θα κλείσει τελείως.

Το αίτημα αυτό των τριών μεγάλων συνδικάτων της χώρας –FGTB, CSC και CGSLB– αφορά όλους τους τομείς, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, σε όλη τη χώρα.

Τα συνδικάτα ζητούν κυρίως αύξηση των μισθών, αύξηση των επιδομάτων και των συντάξεων, όπως και καλύτερες συνθήκες κατά την συνταξιοδότηση.

Η απεργία αυτή που ξεκινάει απόψε στις 22:00 τοπική ώρα (23:00 ώρα Ελλάδος) και θα διαρκέσει ένα 24ωρο αφορά τις δημόσιες υπηρεσίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το ταχυδρομείο, τα σχολεία, την υπηρεσία συλλογής απορριμμάτων, αλλά και τις επιχειρήσεις και τα εμπορικά κέντρα.

Επίσης η εθνική εταιρεία σιδηροδρόμων αναμένει ότι τα μισά δρομολόγια των τρένων θα ακυρωθούν λόγω της κινητοποίησης.

Επίσης η εταιρεία Stib, η οποία εκμεταλλεύεται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στις Βρυξέλλες, αναμένει ότι θα προκληθούν σοβαρά προβλήματα και στο δικό της δίκτυο.

Προειδοποίηση για την απεργία αυτή έγινε και στην εταιρεία που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας, την Skeyes, η οποία αποφάσισε, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «να περιορίσει την εναέρια κυκλοφορία κατά 50% κατά τη διάρκεια της συνδικαλιστικής δράσης», προκειμένου να μπορεί να εγγυηθεί «την ασφάλεια των πτήσεων».

Η βελγική εταιρεία αερομεταφορών Brussels Airlines έχει εξάλλου ήδη ακυρώσει το σύνολο των 222 πτήσεών της.

Την ίδια ώρα η γερμανική TUI fly αποφάσισε την πραγματοποίηση των πτήσεών της από και προς τις Βρυξέλλες, αλλά από τα πιο κοντινά αεροδρόμια της Γαλλίας και της Ολλανδίας.

Η πιο πρόσφατη γενική απεργία που είχε γίνει στο Βέλγιο ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.