Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους κατά παράβαση της INF

Για «τελευταία ευκαιρία της Μόσχας» έκανε λόγο ο γ.γ. της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας


ΚΟΣΜΟΣ
23:24
12/02/2019
Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία αναπτύσσει πυραύλους κατά παράβαση της INF
loading

Για παράβαση της Διμερούς Συμφωνίας με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά, κατηγόρησε τη Ρωσία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καθώς σύμφωνα με όσα ανέφερε, η Μόσχα εξακολουθεί να αναπτύσσει πυραύλους στους οποίους μπορούν να τοποθετηθούν πυρηνικές κεφαλές, ενώ έχει εξοπλίσει πολλά τάγματα με αυτούς.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων Κρουζ SSC-8 παραβιάζει τη Συνθήκη για τα Πυρηνικά Όπλα Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς (INF), την οποία είχαν υπογράψει το 1987 ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την INF, κάτι που ώθησε τη Μόσχα να κάνει το ίδιο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ανακοίνωση των ΗΠΑ προβλέπει ένα περιθώριο έξι μηνών, προκειμένου να πεισθεί η Μόσχα να ξεκινήσει να συμμορφώνεται με τη Συνθήκη.

Ο Στόλτενμπεργκ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να αδράξει «την τελευταία ευκαιρία να πάρει τον υπεύθυνο δρόμο», ενώ επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ θα πρέπει να προετοιμαστεί για έναν κόσμο χωρίς την INF.

Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συζητήσουν αύριο, Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, τα νέα μέτρα που θα είναι απαραίτητα, προκειμένου να προστατευθεί η Ευρώπη από την απειλή των ρωσικών πυραύλων.

«Δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε νέους πυρηνικούς πυραύλους στην Ευρώπη», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. «Δεν χρειάζεται να μιμούμαστε ό,τι κάνει η Ρωσία. Όμως, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αποτελεσματικά μέτρα αποτροπής και άμυνας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί «να αποσπάσει την προσοχή» από τις δικές της παραβιάσεις και για τον λόγο αυτό «δείχνει» τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να παραβιάζει την INF.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει